Милан не се даде на Барселона и стигна до точката (ВИДЕО И СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА/AP

Милан и Барселона не излъчиха победител в супердербито на Шампионската лига тази вечер.

 

На стадион "Сан Сиро" в Милано двата тима направиха равенство 1:1 в двубой, който се отличи с добър футбол, особено през първата част и още няколко отлични възможности за гол.

 

Милан започна срещата по-добре и доминираше на терена през първите две минути, когато откри резултата чрез Робиньо. "Росонерите" още веднъж опънаха мрежата зад Виктор Валдес в началото на срещата, но попадението на Съли Мунтари бе отменено заради засада.

 

През по-голямата част на битката обаче Барселона бе тимът, който имаше инициативата и атакуваше по-напористо. Още в 23-та минута каталунците изравниха след великолепно изпълнение на завърналия се в игра Лионел Меси, но до края на срещата така и не стигнаха до второ попадение.

 

Милан също имаше възможности да се поздрави с успех, като най-сериозното положение за гол през второто полувреме пропиля Робиньо и в крайна сметка точките бяха разделени.

 

Това бе четвърто равенство в последните десет мача между двата тима, в които гранда от Милано обаче има само една победа, постигната на осминафиналите през миналата година.

 

Така двата тима запазиха позициите си в група Н. Барселона е на първо място със седем точки, а Милан вече има пет пункта и заема второ място.


Наставникът на Милан Масимилиано Алегри не можеше да разчита на Марио Балотели, който заради контузия пропусна мача с Удинезе през уикенда. Нападателят все пак попадна в групата за срещата, но остана на резервната скамейка. Алегри заложи на формация 4-3-3, като атаката на "росонерите" поведоха Кака, Робиньо и Валтер Бирса. На вратата пък застана Марко Амелия, тъй като с травма е титулярният страж Кристиан Абиати, докато Габриел, който пази срещу Удинезе, не е картотекиран за Шампионската лига.

 

Треньорът на гостите Херардо Мартино пусна в титулярния състав Лионел Меси, който се завърна в игра след контузия през миналата седмица срещу Осасуна. В центъра на защитата Хавиер Масчерано излезе като партньор на Жерар Пике, а атаката на Барселона поведе триото Неймар, Меси и Алексис Санчес.

 

 

Напук на очакванията за предпазлива игра Милан започна по-добре срещата и в първите десетина минути наложи контрол върху действията на терена. Логично не закъсняха и опасностите за Виктор Владес, чиято мрежа бе пронизана още в седмата минута. Робиньо отправи извеждащ пас към Съли Мунтари през центъра и ганаецът промуши топката покрай Валдес, но за съжаление на тифозите на "Сан Сиро" се намираше в положение на засада.

 

Само две минути по-късно обаче резултатът все пак беше открит. Хавиер Масчерано допусна глупава грешка в центъра на терена и позволи на Робиньо да му отнеме топката. Бразилецът подаде на Кака надясно, който от своя страна напредна и върна на Робиньо в наказателното поле, а бразилецът бе точен за 1:0.

 

 

След като излязоха напред в резултата "росонерите" се дръпнаха назад и Барселона трайно се настани в противниковата половина, като започна да прилага познатата преса. След няколко хубави атаки резултатът не закъсня.

 

В 23-та минута Андрес Иниеста спечели топката някъде около централния кръг на терена, тръгна мощно напред и подаде на Меси Лионел Меси вдясно. Той овладя технично, задържа и пред погледите на Кевин Констант и Рикардо Монтоливо с прецизен шут я прати в долния десен ъгъл на Амелия за 1:1.

 

 

Натискът на каталунците продължи и след изравнителния гол, но бранителите на Милан като цяло успяваха да блокират всички свободни пространства към подстъпите на своята врата. В 37-та минута отново Констант допусна грешка в отбрана като изпусна Алексис Санчес при едно извеждащо подаване от страна на Шави. Чилиецът пробва да засече топката в далечния ъгъл на Амелия, но стражът се справи със ситуацията.

 

И докато Барса упорито търсеше втори гол във вратата на съперника, "росонерите" започнаха да изпитват сериозни трудности с изнасянето на топката. Въпреки това и от тяхна страна не липсваха опити за второ попадение. Най-чистата възможност за такова се откри пред Филип Мексес в 28-та минута. Тогава Робиньо центрира от корнер, Масчерано изпусна бранителя на Милан и той с глава нанесе хубав удар, разминал се за малко с вратата на Валдес.

 

 

В края на полувремето и двата тима свалиха оборотите, а последното положение през първата част все пак бе на сметката на Барселона, но Неймар стреля в аут и резултатът се запази на почивката.

 

Второто полувреме започна с нов натиск на Барселона, но първата опасност дойде пред вратата на Валдес. И то каква опасност. В 53-та минута Съли Мунтари напредна отляво по атаката и достави перфектно подаване на Робиньо, който бе очи в очи със стража на каталунците. Бразилецът обаче непохватно не успя да овладее и пропиля възможността за втори път да накаже каталунците.

 

Играчите на Херардо Мартино отговориха мигновено. Няколко паса през центъра на защитата на домакините бяха достатъчни, за да бъде преодоляна тя, а Шави изведе Иниеста сам срещу Марко Амелия, който обаче прояви рефлекс, заслужаващ уважение и прибра топката в обятията си.

 

 

В 64-та минута Алегри извади Робиньо и пусна в игра Марио Балотели, с което показа, че не смята да връща тимът си в глуха защита в последните минути на двубоя и да разчита на контраатаки чрез бързия бразилец.

 

В следващите минути Констант и Кака пробваха да затруднят Валдес с далечни удари, но в първия случай топката излезе в аут, а ударът на бившия играч на Реал Мадрид бе слаб, за да затрудни стража на гостите.

 

В следващата си атака Меси успя да намери Адриано на добра позиция с поредно отлично извеждащо подаване, но бразилецът не сполучи да намери очертанията на вратата на Милан.

 

 

Постепенно обаче скоростта в играта на двата тима изчезна. Барселона оказваше натиск, а Милан изчакваше грешките на противника. Една такава дойде в 82-та минута, когато Монтоливо умело отне една топка и я плъзна към Съли Мунтари, но бранителите пред Валдес не му позволиха да отправи хубав изстрел и да затрудни особено стража на испанския шампион.

 

В края на двубоя Милан все пак прибегна до солидната защита, за да затвори подстъпите към своята врата и равенството се запази.