Златната Алекс Начева с прочувствени думи

Младите ни спортни надежди се завърнаха вчера от изключително успешната младежка олимпиада в Буенос Айрес. В Аржентина изпратихме 24 атлета, които се състезаваха в 14 вида спорт и спечелиха 10 медала - 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови. Толкова, колкото от всички младежки игри проведени до момента.

Чак сега, когато толкова хора ни посрещат и ни се радват, осъзнавам какво съм направила, каза златната атлетка Алекс Начева на летище София. Тя разказа и за конкуренцията между нея и испанката Мария Висенте, която остана втора  Буенос Айрес, но победи пловдивчанката на европейското до 18 години в Дьор. Ние с нея сме доста изстреляни като резултати пред другите. Конкурентките ни са около 13-ия метър, а ние двете - по към 14-ия метър. Целта ми беше психически да успея да я премина, защото беше като травма още от европейското. И успях да я победя. Иначе извън пистата сме си много готини двете. Говорим си, шегуваме си се. Всичко си е нормално. А и вече сме равни. Реваншът е факт. Не беше лесно. След всеки опит в мен бушуваха мисли – ще качи ли Мария още сантиметри, няма ли, ще скочи ли, ще избухне ли както в Дьор. В първия етап се надявах поне с 10 см да дръпна отгоре на Мария и да имам поне малко предимство за втория етап, но записахме равни резултати. Това за нас беше като квалификация и всичко се реши в последния ден. Ден по-рано не знаех какво да си мисля, само си повтарях колко много ми се скача, разказа Алекс.

Чух се с родителите ми веднага. Първо ме попитаха дали съм здрава и след това бяха емоциите на радост. Тогава, след състезанието, оставаха още няколко дни в олимпийското село, в които се веселих с останалите. Нямах тази възможност преди състезанието. Селото е голямо, всеки щъка в него, извън него. Много голям формат, много хора и нямаше възможност да се събираме всички заедно и да празнуваме успехите си целия отбор. Но всички са много готини. Очаквам да се видим през 2020 годна отново всички на игрите в Токио. След една седмица започваме отново да тренираме. Идва зимният сезон и няма как да го пропусна, завърши пловдивската надежда в леката атлетика.