Здравни експерти подканят: Отложете Олимпийските игри в Рио

снимка: БГНЕС/EPA

150 лекари от цял свят изпратих отворено писмо до Световната здравна организация, в което препоръчват Олимпийските игри това лято да не се провежда в Рио де Жанейро, заради опасността от разпространение на вируса Зика.

Според експертите провеждането на Игрите в Рио би било "безотговорно и неетично" и би могло да доведе до разпространението на вируса в бедни, незасегнати райони.

"Ще бъде ненужен риск, когато половин милион туристи от целия свят посетят Олимпиадата.Те могат да се заразят с вируса и да го пренесат в своите страни, където той да се превърне в епидемия", казват в писмото си лекарите от Великобритания, САЩ, Канада, Норвегия, Филипините, Япония, Бразилия, Турция, Ливан и други.

От Световната здравна организация отхвърлиха притесненията на лекарите и заявиха, че няма да препоръчат променяне на мястото или времето на провеждане на Игрите.

"Досегашната ни информация сочи, че преместването на Олимпиадата няма да промени нивото на международно разпространение на Зика. Олимпиадата ще проведе в зимния сезон в Бразилия, когато има по-малко активни комари и опасността от ухапване е по-малка", казват от Организацията, като все пак препоръчват на туристите взимането на мерки срещу ухапвания от комари, както и избягването на заразени райони от бременни жени.