23-ма спортисти от Лондон 2012 с положителни допинг проби

снимка: БТА/AP

Повторен анализ на "А" пробите на 23-ма спортисти от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. даде положителен резултат, съобщиха от пресслужбата на Международния олимпийски комитет (МОК).

МОК пояснява, че става въпрос за състезатели от пет вида спорт и от шест държави, които са участвали на Игрите през 2012 г. Общо в Лондон са били взети 5 000 допинг проби.

"Повторната проверка на допинг пробите за пореден път доказва нашата решимост в борбата с допинга", каза президентът на МОК Томас Бах. "Ние няма да допуснем спортисти, използващи допинг на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Именно затова сега действаме толкова бързо. Вече съм назначил дисциплинарна комисия, която има пълното право да взима решения от името на МОК".

По-рано МОК със съдействието на Световната антидопингова агенция повторно провериха пробите на 454 спортисти, взети на Игрите в Пекин през 2008 г. Касаеше се за състезатели, които могат да участват и на предстоящите Игри в Рио. В резултат до 31 спортисти от шест вида спорт могат да бъдат отстранени от участие в Рио. Допинг пробите "Б" ще бъдат проверени в началото на юни. Олимпийските игри в Бразилия ще се проведат от 5 до 21 август.