Защо убихте красотата на футбола?

галерия:

снимка: БТА/AP

В България сме се нагледали на какви ли не мачове, в какви ли не условия. Знаем за състоянието на терените, особено след дъжд или половин час лек снеговалеж. Терените ни стават непроходими, а това тотално убива футбола.

Подобно нещо стана и в последните 24 часа, но не между Локомотив и Локомотив, а между Галатасарай и Ювентус. Не просто финален мач в груповата фаза на турнира, а и чаканият с най-голям интерес двубой, тъй като победителят отиваше напред, а загубилият се прибираше вкъщи с празни ръце.

Мачът имаше всичко на лице за едно прекрасно дерби - всички звезди на двата отбора бяха на терена, стадионът беше пълен, атмосферата брилянтна. Срещата започна, но над стадион "Тюрк Телеком Арена" се изви страшна снежна виелица, която направи провеждането на мача, буквално, невъзможно. Така и стана и 31 минути след началото на двубоя той беше прекратен.

4051445

Теренът беше буквално унищожен и приличаше на жилищен квартал, през който поред са минали снежна буря, ураган и торнадо. Картофената нива, на която двата отбора трябваше да играят днес, не приличаше на футболен терен, а дори Локомотив и Локомотив нямаше да играят. Но, колкото и шокиращо да звучи, от УЕФА решиха, че мачът трябва да се доиграе. И не просто да се доиграе, а днес в 15:00 снегът не беше спрял, но футболистите трябваше да излязат, да рискуват здравето си, пък и на всичкото отгоре да играят футбол.

Как се играе футбол в тези условия? Хареса ли ви двубоят? На мен не, а и не познавам човек, на който да му е харесал. Това не беше футбол. Всичко друго, но не и любимата на всички нас игра. Тази, която може да спре дъха ти с едно единствено докосване.

Вместо това гледахме една топка, която се ходеше където си поиска, играчи, които 5 минути по-късно не можеха да бъдат различени, премръзнали фенове и една много не-футболна обстановка. Благодарим на виновниците за това.

4051444

Ами ако някой се беше контузил? Този терен беше тотално заледен, кален и не ставаше за нищо. Една грешна стъпка и... си аут. Но кой мисли за здравето на футболистите? Явно никой. Ами красотата от играта къде отиде? Къде отиде удоволствието от това да гледаш мач с подобен заряд? И то остана на заден план. И защо? Е, на този въпрос никой не отговаря...

Дори градският съперник на Галатасарай днес се заяде с почтеността на двубоя и заяви, че теренът на "Шюкрю Сарачоглу" е в прекрасно състояние, независимо от падналия сняг. Снимките от съоръжението днес го доказват. Е, защо мачът не се игра там?

4051446

Пълен абсурд. Днес, в 15:00 часа българско време, мач не трябваше да има. Футболът може да е игра за мъже, но е абсурдно да се рискува здравето на 22-а души, когато имаш предвид че става дума за мач от най-високо равнище. И двете ръководства щяха да се съгласят преиграването да е в друг ден. Да е в друг час. На друг стадион. Защо не го направихте?

Защо убихте футболния празник в Истанбул? Защо, защо, защо...