Започна делото срещу Бърни Екълстоун

снимка: БТА/AP

Днес стартира делото по обвинение в подкуп на президента на Формула 1 Бърни Екълстоун.

Ако бъде признат за виновен от съдът в Мюнхен то това може да сложи край на дългогодишната му доминация в света на мотоспорта.

Екълстоун бе обвинен в подкупване на немския банкер Герхард Грибковски преди 8 години. Според немски прокурори сумата е трябвало да гарантира продаването на дял от Формула 1 на компанията CVC. Още повече Бърни е избрал именно CVC с договорката, че тя ще го остави начело на Формула 1.

При прочитането на обвинението става ясно, че Бърни е подкупил тогавaшния банкер на "BayernLB" Грибковски с 44 милиона долара. Екълстоун отрича подобно стечение на обстоятелствата и споменава, че ще се бори, за да изчисти името си.

Ако бизнесменът бъде посочен за виновен то той ще трябва да излежи присъда от 10 години затвор.

„Уверен съм в невинността си“ коментира Екълстоун пред репортери в Мюнхен.

Компанията CVC в момента е най-големия притежател на акции във Формула 1. Това и генерира годишни печалби на стойност 1,5 милиарда долара. Стана ясно, че компанията е заплатила 830 милиона долара за 47% от акциите.

Съпредседателят на CVC Доналд Макензи обяви, че веднага ще уволни подсъдимия като той се окаже замесен в сделката.

Грибковски в момента излежава 8 годишна присъда за корупция и уреждане на сделки за преводите, които е направил по сделката. Очаква се бившият банкер на BayernLB да бъде привикан за свидетел по делото.

Становището на Бърни е такова, че той е платил 10 милиона на Грибковски, защото той го е заплашил с фалшиви доказателства за дължими такси. Съответно бизнесменът отрече тази сума да има връзка със CVC.

Въпреки напредналата си възраст (81 години), сегашния президент на Формула 1 дава ясно да се разбере, че няма намерение да подава оставка. Той успява да посети почти всички състезания през последните сезони и винаги е в центъра на вниманието.

При създалата се ситуация, британецът не пропусна да се пошегува с репортерите. Когато бе запитан за името и место раждането си Бърни отговори шеговито пред камерите, че иска да наблегне на това, че е разведен.

„Искам да изясня, че съм разведен“, уточни той на английски.

Екълстоун се сгоди за близо 40 години по-млада бразилка през 2012 година. Бившата му съпруга също присъства на заседанието.