Замълчете! Става смешно

галерия:

снимка: Булфото

Зимбру, Дьошгьор, Санкт Пьолтен, Дебрецен, Жилина, Мура, Иртиш, Спартак (Търнава), Сараево. Това са имената, нарицателни за резил, петната върху българския футбол само в последните пет години.

Резултатите от последните пет сезона се взимат, когато се образува клубния коефициент на една страна за евротурнирите. А в това време родните тимове отпаднаха цели девет пъти от отбори, които уж трябваше да бъдат преодолени лесно. Оправдания всеки път имаше, чухме ги и снощи - пари, време, късмет, съдии и още, и още. А резултатът е един и същ - с изключение на един, българските отбори окапаха като круши още преди да е изтекъл месец юли.

Футболът ни не е цъфнал и вързал, но да не би в Унгария, Молдова или дори Исландия да играят на извънземни висини - все страни, които остават с повече представители от нас в Европа към днешна дата. Вече дори не смеем да си помислим за Кипър и Беларус, и това къде са те. А преди има няма петилетка си бе срамно да отпаднеш от Омония, АПОЕЛ или БАТЕ.

На фона на фактите и снощните изяви изказванията на главните действащи лица звучат жалко, грозно и нагло. Стойчо Младенов избълва поредната доза оправдания след всеки провал, а ЦСКА вече четири години не е отстранявал съперник в Европа. След Мура у Зимбру вече окончателно се стопи магията около червения клуб, която му позволяваше винаги да се измъква в трудни ситуации, както срещу Омония или Хайдук (Кула) и да избягва евро резилите.

4104318

Кой е виновен на ЦСКА и Стойчо Младенов, че гради нов отбор? Неизбежна беше раздялата с Ивайло Чочев, Райс Мболи, Тодор Янчев и Мартин Петров. Защо си тръгнаха останалите? Защо се взеха една дозина чужденци с по 10 - 15 хиляди лева заплати? Срещу кой ще играят цяла година? И като обиграе отбора Стойчо Младенов и отново завърши втори какво ще стане? Отново ли ще се повтори познатия сценарий? За какво е всичко това тогава!

Думите на именития специалист не са утеха за "червената" общност. Та нали голямото и ценното за този отбор бяха успехите в Европа, а не мачовете с Вечния съперник. Нали това беше харизмата на ЦСКА! Нагло е господин Младенов да твърди, че времето не е стигнало, не ставало с два разбора, с пет тактически тренировки. Ами Зимбру кога са започнали подготовка? Да не би да са в игрови ритъм от май? Може би те ще спечелят Лига Европа. Не! По-скоро ще отпаднат още в следващия кръг.

4103661

Какво да кажем за Литекс. Ловчанлии уж трябваше да надграждат един готов отбор и да жънат успехи след няколко "сухи" сезона. В Европа удариха на камък, а след двубоя Красимир Балъков заяви, че били смазали унгарците, тръгвали си с високо вдигнати глави. Пълни глупости! Когато те отстрани отбор, който в два мача го играе "опълченците на Шипка" и ти вкарва голове след елементарни грешки, няма от какво да си доволен. Трябва да се изядеш, че сега не чакаш мачовете с Краснодар, вместо да се гордееш, че си надиграл незнайни унгарци.

Ботев (Пловдив) е по-трудно да се критикува, защото реално Вили Вуцов нямаше какво да промени за десетината дни начело на клуба. Нямаше как да картотекира дори някой нов футболист и бе принуден при 2:0 вчера да атакува Санкт Пьолтен с голобрадите Цветелин Чунчуков и Серкан Юсеин в последните минути.

4104319

Това в никакъв случай не означава, че да отпаднеш от втородивизионен австрийски отбор не е срамно. Особено по такъв начин. С оцапани гащи от първата минута и изключително слаба игра. Обратното на това, което Вуцов обеща, че Ботев ще играе на заминаване.

Санкт Пьолтен влизаше в графата "задължителни за отстраняване" дори и при разклатената финансова ситуация. При положение, че "канарчетата" не бяха поставени при жребия съдбата просто им намигна, но те не грабнаха шанса, за да играят с ПСВ. Вместо това написаха златната страница в историята на австрийците.

Но с подобно мислене, с оправдания и залъгалки - толкова. Чакаме следващото географско откритие догодина.