Зала "Конгресна" става 5-хилядна

снимка: varna.bg

Ремонтът на зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна започна официално днес. След преустройството залата ще има капацитет от 5000 места, игрището волейбол ще бъде разширено, каквото е изискването за домакинството на Европейското първенство през следващата година, за което освен София кандидат е и Варна.

"В календара за следващата година има няколко значими международни мероприятия в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта. Проектът стартира във връзка с домакинството на Варна на Европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 г. и мога да уверя всички, че ще направим необходимото градът да е домакин", заяви кметът на Варна Иван Портних.

Той каза още, че е била заложена стойност от 4.5 милиона лева за преустройството, но в действителност залата в момента категорично не отговоря на противопожарните изисквания и заради тях стойността на ремонта към момента е около 9.8 милиона лева.

По думите на Портних останалите средства ще дойдат от държавния бюджет. Той уточни, че има писмо от министерството на финансите за това и изрази надежда, че Варна ще получи тази финансова подкрепа.

Портних каза още, че неофициално инспекция от Европейската волейболна конфедерация се очаква в средата на февруари.

Проектантът на преустройството на зала "Конгресна" Радомир Серафимов посочи, че основният предмет е увеличаване на капацитета на зала от 3000 на 5000 места. Той уточни, че при културни мероприятия капацитетът на залата ще е много по-голям.

Основната идея на проекта, освен че се преустройват всички инсталации и вътрешна инфраструктура, която е силно амортизирана, е да бъде запазен идентичния образ на залата и подобряване на нейната функзционалност.

Предвижда се подоборяване на пожарната и аварийната безопасност на сградата, подмяна на всички седалки. Подвижната трибуна ще бъде запазена изцяло.