Захлебиха световните шампиони по карате киокушин със сериозна сума

снимка: БГНЕС

На впечатляваща церемония днес в Пресклуб „България” ЗК „ЛЕВ-ИНС”, която е генерален спонсор на БНФ Карате, зарадва с чек от 10 000 лв световните шампиони по киокушин от Токио Захари Дамянов и Гергана Апостолова–Костова. Премията бе връчена от Павел Димитров, член на Управителния съвет на Застрахователната компания.

Гергана спечели за втори път след 2010 г. световната титла при жените в дисциплината ката. Успехът на върха сред световния елит е втори и за Захари, но за първи път той извоюва крайната победа в абсолютната категория. В абсолютната категория се състезават каратеки от всички категории и това става веднъж на 4 години. Българинът грабна короната в конкуренция със 192-ма участници на Световното първенство в японската столица.

Шампионите бяха специално поздравени от своя треньор шинхай Емил Костов, вицепрезидента на БНФ Карате Русалин Русалинов и от заместник-председателя на федерацията по Шинкиокушин карате сенсей Петър Магеранов.

Абсолютният световен шампион по карате киокушин Захари Дамянов ще участва догодина през април в изключителна надпревара, наречена "100-те боя". В нея Захари ще се бие срещу 100 последователни противници. Всяка среща трае една минута и половина. Между 50-тия и 60-тия бой състезателят има право да смени кимоното си, както и да си почине 5-10 минути. До момента едва деветима каратеки в света са участвали в подобно нещо, като надеждата е, че българинът ще успее да победи и 100-те си противника. "Изключително преживяване е да видиш как 100 човека са се наредили на опашка и чакат, за да излязат срещу теб един след друг", коментира предстоящото събитие треньорът на Захари Дамянов - Емил Костов.

"Много се радвам, че съм част от този шампионски екип. Много е трудно един шампион да прави шампиони. Не всеки добър състезател може да стане и добър треньор. Благодаря обаче на нашия треньор Емил Костов, че имаме неговия пример, който ни дава. Щастлива съм, че успях да защитя титлата си, която спечелих през 2010 година. В спорта е трудно да станеш световен шампион, но още по-трудно е да защитиш титлата си, защото на следващия шампионат всеки иска да победи шампиона", заключи Гергана.