Юсейн Болт подлуди света с нов рекорд и обяви, че ще бяга до 2017

галерия:

снимка: БТА/AP

Шесткратният олимпийски шампион и световен рекордьор в спринта на 100 и 200 метра Юсейн Болт (Ямайка) повтори намерението си да продължи да се състезава до световното първенство през 2017-а година.

Болт спечели титлата на 4 по 100 метра с шафетата на Ямайка на Игрите на Британската общност в Глазгоу.

Най-бързият мъж в света планираше да сложи край на кариерата си след олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-а година, но през септември миналата година каза, че е отложил плановете си с една година.

"Винаги съм казвал, че след Рио ще се оттегля от спорта, но сега считам, че трябва да продължа до 2017 година. Тогава ще бъде последното ми участие на световно първенство", каза Болт.

Той говори пред медиите, след като изведе Ямайка до титлата в щафетата на 4 по 100 метра за мъже с време 37.58 секунди, което е рекорд на Игрите, и спечели първия си златен медал от Игри на Британската общност.

В отбора на Ямайка бяха още Джейсън Ливърмор, Кемар Бейли-Коул и Никел Ашмийд. На второ място остана Англия, а на трето - Тринидад и Тобаго.

"Тренировките не са лесни, но аз съм щастлив, че успях да постигна това, което исках в спорта", добави той.

27-годишният Болт е и осемкратен световен шампион. Той смята, че след три години на Световното първенство в Лондон, където той спечели три златни отличия на на Олимпийските игри през 2012-а година, ще бъде мястото, където да се оттегли и дори се е консултирал с бившия олимпийски шампион и настоящ световен рекордьор 400 метра Майкъл Джонсън относно плановете си.

"Попитах Майкъл Джонсън защо се е оттеглил, когато е бил на върха и той ми каза, че не е имало нищо друго, което да постигне. Мисля, че когато си спечелил всичко, което си искал, просто трябва да сложиш край на кариерата си", допълни Болт.