Ясни са финалистите на снукър PTC Bulgaria Open

снимка: worldsnooker.com

Снукър турнирът в зала "Универсиада" PTC Bulgaria Open има изцяло нови финалисти в лицето на единствения останал член на топ 16 Марк Алън и един от най-силните уелсци Райън Дей. Двубоят за титлата е от 20 часа.

Марк Алън - Марк Уилямс 4:0

Пистолета от Северна Ирландия Марк Алън се класира на първия финал в кариерата си в България и първи дуел за титла през настоящия снукър сезон. Под аплодисментите на пълната трибуна „А“ на зала „Универсиада“ Алън срази с 4:0 блестящия до този момент Марк Уилямс – един от най-великите в историята – и не остави никакви съмнения, че заслужава да се бори за титлата.

1-ви фрейм: Алън първи записа точки на сметката си, но не можа да направи повече от 22, а след няколко сейфти удара на масата се върна Уилямс, който се възползва от пропуск на съперника и получи шанс за по-сериозен брейк. При седем оставащи Червени уелсецът изпусна лесна топка и прекрати серията си на 33. Алън само това и чакаше - брейк от 74 (до Черна) за откриване на резултата.

2-ри фрейм: Уилямс откри резултата в партията с дълга Червена, но след комбинация със Синята трябваше да продължи да играе сейфти. След като повтори упражнението, на практика предостави шанс на Алън с дълга Червена да се намести между основата на топките и да се разиграе. Топките бяха достатъчно сложно скупчени около горния ляв джоб, за да се затрдуняват и двамата да правят сериозни комбинации, като бързо отново преминаха към сейфти. Алън спечели размяната и изгради брейк от 62, за да поведе с 2:0.

3-ти фрейм: Алън заплаши да превърне звездния полуфинал в напълно едностранен, след като демонстрира отлично боравене с удължителя и страхотен вторичен разбиващ удар, с който си проправи път между Червените. Серията от 79 можеше да бъде и по-убедителна, но бе достатъчна, за да стане резултатът 3:0.

4-ти фрейм: С дълга Червена Алън отново разочарова иначе блестящия досега в турнира Уилямс, като отново заплаши да направи ранен дълъг брейк. Серията спря на 80, но само защото Марк Уилямс буквално хвърли бялата си кърпа на масата (два пъти), за да позабавлява публиката, след като бе ясно, че не може да обърне резултата. Пистолета прие шегата му с усмивка и двамата си стиснаха ръцете за крайното 4:0.

Алън направи шоу със световния шампион Стюарт Бингам в съботния ден, когато с атрактивното си поведение и чувство за хумор се хареса на българските фенове, изпълнили докрай трибуна А на зала "Универсиада". Уилямс пък последователно елиминира Джон Хигинс и Шон Мърфи, за да даде сериозна заявка за първа титла в България и първа от 2011 година в изключително бляскавата си кариера.

Райън Дей - Сам Беърд 4:2

1-ви фрейм: След като Дей реализира мини-серия от 14 точки, трябваше да седне на стола си, за да предостави реда на Беърд, пред когото се откри изгоден шанс за значителна точкова серия. Беърд направи 56, но сгреши Червена от средна дистанция и предложи жокер за завръщане в мача на съперника си, пред когото оставаха две Червени. Пълно разчистване с брейк от 46 му осигури първия фрейм.

2-ри фрейм: Кратка размяна на защитни удари след реализирана Червена от Дей позволи на Беърд пръв да пробва да изгради брейк. След 78 поредни точки Беърд изравни резултата във фреймовете.

3-ти фрейм: След като Дей комбинираше само с Черна до 40-ата точка на брейка си, не можа да продължи перфекния си рейд, защото прати Розовата на долния борд при вторичния разбиващ удар. След серия от 60 той предаде щафетата на Беърд. Той направи 24 и пропусна да се пласира за следващия удар, с което върна Дей на масата. В последствие Беърд се опита да търси снукъри по оставащите цветни, но не можа да ги постигне и отстъпи фрейма - 2:1.

4-ти фрейм: Всичко бе решено с една отлична визита на Беърд, който записа първия сенчъри брейк в полуфиналите (след като нямаше кой да му хвърли кърпа по масата) - 130 за 2:2.

5-ти фрейм: Дей държеше всичко под контрол, но при брейк от 55 пропусна скупчените Червени при опита за вторичен разбиващ удар! Беърд никак не се възползва от грешката на опонента си, защото два пъти подред направи фаул, вкарвайки кюбола. В крайна сметка Дей се върна за довършителна визита и си подпечата успеха в партията, за да поведе отново с 3:2.

6-ти фрейм: Той протече много напрегнато, като и двамата играчи направиха нетипично фрапантни пропуски, а в два случая топките оставаха между челюстите. От това по-потърпевш се оказа Беърд, чийто рейд в София приключи с поражение 4:2 от уелсеца Дей.

Райън Дей елиминира категорично световния номер 1 Марк Селби и впечатли със солиден брейк-билдинг, докато Беърд тотално развенча първия шампион на България Джъд Тръмп. И двамата се борят за първи финал в турнир от Европейските серии на РТС.

НА ТОЗИ ЛИНК можете да видите всички новини от турнира досега.