По ред на номерата - Тръмп също отпадна на снукър турнира в София

снимка: Monique Limbos

След световния шампион Стюарт Бингам, лидера в световната ранглиста Марк Селби, шампиона в България от 2013 и 2014 година Джон Хигинс и Шон Мърфи, снукър турнирът в София PTC Bulgaria Open загуби и първия си носител на титлата – Джъд Тръмп. Асото, който се представяше блестящо до четвъртфиналите, бе спрян от отличния през цялата надпревара до момента Сам Беърд с 4:1.

Рекордьорът по сенчъри брейкове за сезона не можеше да направи по-голяма серия от 64 срещу съперника, който пък се понрави с две серии от 77 и 80 точки, последната за крайното 4:1.

Сам Беърд ще срещне Райън Дей на полуфиналите, след като пък уелсецът помля световния номер 1 Марк Селби малко по-рано. Другият дуел за място на финала е между носителя на „Тройна корона“ и най-титулован от оставащите състезатели Марк Уилямс и Марк Алън, който се хареса на феновете в „Универсиада“ с шоуто при успеха с 4:3 в събота над световния шампион Стюарт Бингам.

Асото не можа да запише по-висок брейк от 42 в първия фрейм, а Беърд постепенно изравни резултата и спечели оспорваната тактическа битка между цветовете, с което малко изненадващо поведе с 1:0.

Тръмп отново започна първи с брейк, но той също приключи преди да е минал границата от 50 точки, а Беърд се възползва, за да разчисти до предпоследната Червена и да поведе с 62:42, след което двамата си размениха блестящи сейфти удари, с които се поставяха в трудни снукъри. В крайна сметка Беърд излезе на върха в нея и реализира необходимите му Жълта и Зелена, за да поведе с 2:0.

Двамата майстори си бяха разменили по 20-ина точки в третия фрейм, когато Беърд се развихри и с брилянтно разчистване с брейк от 77 постави именития си съперник до стената – 3:0.

След серия от 64 за Тръмп, която приключи с неочакван пропуск по Синята, Беърд не можа да запише повече от 9 точки и се отказа да преследва успеха в 4-ия фрейм – 3:1, точно когато феновете започваха да се притесняват и за последния от някогашните шампиони на Bulgaria Open.

Тръмп първи откри сметката си, но веднага след това направи нетипичен пропуск по Розовата, с което върна Беърд на масата, след като пък по-неопитният от двамата майстори бе прати последователно две Червени между челюстите. Серия от 80 точки бе достатъчна на Беърд за крайното 4:1.