Ясни са 1/4-финалите в първия ранкинг снукър турнир за сезона

снимка: Monique Limbos

Новият сезон в световния снукър 2015/2016 започна с първия ранкинг турнир – Откритото първенство на Австралия. По традиция много от елитните майстори на щеката не се представиха на очакваното високо ниво в самото начало на календара и това отвори възможност за някои от по-ниско класираните играчи да намерят място в заключителната фаза на надпреварата.

Световният шампион Стюарт Бингам отпадна още в първия кръг след поражение с 4:5 от Фъргал О'Брайън, а финалистът от „Крусибъл“ тази година Шон Мърфи също бе елиминиран в самото начало след 4:5 от Алистър Картър.

Друг високопоставен майстор Нийл Робъртсън разочарова домашните си фенове с отпадане в 1-ия кръг след 4:5 от Матю Селт, а Марк Алън също напусна рано-рано след поражение 2:5 от Марк Джойс.

Стивън Магуайър постигна първата победа в кариерата си в Австралия – 5:0 над Джоел Уокър, след което елиминира и Рики Уолдън с 5:4, за да се класира за четвъртфиналите. Там шотландецът ще срещне Джъд Тръмп, който пък стигна до третия кръг след успехи с 5:0 над Джак Лисовски и 5:2 над Иан Бърнс.

Мартин Гулд също се класира на 1/4-финал, след като отстрани първо Марко Фу с 5:4, а след това и Майкъл Холт с 5:3. Гулд ще играе с Матю Селт за място на полуфинал в ранкинг турнир за първи път от повече от година – за последно той бе в топ 4 на Уши Класик през 2014-та.

Джейми Джоунс срещу Майкъл Уайт е четвъртфинален дуел между двама от участниците с най-нисък ранг в световния снукър. Джоунс заслужи прогреса си до тази фаза след победи с 5:4 над Марк Дейвис и впечатляващо 5:1 над носителя на „тройна корона“ Марк Селби, а Уайт елиминира Али Картър с 5:4 във втория кръг.

Ветеранът Джон Хигинс също е на 1/4-финал и ще срещне Джо Пери, като и двамата имаха сравнително лесен път до тази фаза на Откритото първенство на Австралия.

Всички 1/4-финали:

Джъд Тръмп – Стивън Магуайър (2:4 победи в ранкинг турнири, 5:12 във всички турнири)

Мартин Гулд – Матю Селт (4:0 победи в ранкинг турнири, 8:0 във всички турнири)

Джейми Джоунс – Майкъл Уайт (1:0 победи в ранкинг турнири, 1:0 във всички турнири)

Джо Пери – Джон Хигинс (0:3 победи в ранкинг турнири, 1:6 във всички турнири)