Ясен крайният състав на САЩ за Световното по баскетбол

снимка: БТА/AP

Селекционерът на националния отбор по баскетбол на САЩ Майк Кжижевски обяви късно снощи 12-те играчи от НБА, на които ще разчита по време на Световното първенство в Испания, което почва на 30-и август.

В края на юли над 20 баскетболисти почнаха подготовка на лагер в Лас Вегас, като сред повиканите бяха Блейк Грифин и Кевин Лав, които отклониха поканите. В състава не фигурираха имена като Дуайт Хауърд, ЛеБрон Джеймс, Крис Пол и Кармело Антъни, които ще играят на Олимпиадата през 2016.

Най-голямото име в състава беше това на Кевин Дюрант, който обаче след лагера във Вегас се отказа заради натрупана умора. Пол Джордж пък получи зверска контузия и няма да играе през следващия сезон в НБА.

През последните 2 седмици САЩ се готвеше в състав от 16 отбори, като изигра и 3 контроли срещу Бразилия, Доминиканската република и снощи срещу Пуерто Рико - и трите спечелени от "янките".

След двубоя снощи Майк Кжижевски обяви 4-те имена, които напускат отбора, като Гордън Хейърд и Кайл Корвър очаквано не стигнаха до отбора. Изненадващите изключени от състава са Деймиън Лилърд и Чандлър Парсън, които се очакваше да стигнат до Испания.

Кжижевски залага на цели 4 центъра за Световното първенство - Дамаркъс Къзънс, Андре Дръмънд, Антъни Дейвис и Маркъс Плъмли, с ясната идея да се противопостави на Испания, която изглежда с най-добре комплектован състав под коша заради наличието на братята Гасол и Серж Ибака.

В същото време и Дерик Роуз попадна в отбора, след като за последните 2 години той изигра по-малко от 20 мача за Чикаго Булс заради контузии в двете колена. Той обаче показа страховита форма и ще играе в Испания.

Най-голямото притеснение след обявяването на отбора в САЩ е свързано с липсата на достатъчно добра стрелба от далечно разстояние, но в лагера на отбора не са притеснение, най-вече поради факта че зоната за три точки, определена от ФИБА, е с метът по-близо до коша в сравнение с тази в НБА.

Ето го и пълния списък на играчите от НБА, които ще защитават цветовете на САЩ:

Гардове: Дерик Роуз, Стефан Къри, Джеймс Хардън, ДеМар Дероузън, Кайри Ървинг, Клей Томпсън

Центрове и крила: Демаркъс Къзънс, Кенет Фарийд, Мейсън Плъмли, Андре Дръмънд, Антъни Дейвис, Руди Гейс