"Янките" отстраниха шампиона в кърлинга от последните три Зимни игри

снимка: twitter.com

Американският по кърлинг за мъже сътвори една от големите сензации на Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг. Янките елиминираха на полуфиналите шампиона от последните три издания на Олимпиадата - Канада, след като ги надвиха с 5:3.

Така в битката за титлата американците ще се изправят срещу Швеция. "Тре крунур" се наложи с 9:3 над Швейцария в другия полуфинал. 

Американците пропуснаха първата си възможност да се отделят от канадците в шестия енд, но се възползваха от втората в осмия, когато пласираха два камъка край бутона за две точки.

Скипът на канадците Кевин Куи, двукратен световен шампион, сгреши фатално в деветия енд и отби един от камъните си с последния удар, което го остави само с една точка и точно толкова зад САЩ. Джон Шустър пък остана с чукчето за следващия енд и го завърши с точен клийнър, който застана върху бутона.

Канадският отбор не беше пропускал финал на Олимпийски игри от 26 години насам и спечели последните три титли, информира "Спортал". 

Шведите, бронзови медалисти от Сочи, преодоляха с лекота Швейцария. Никлас Един спечели четири точки в четвъртия енд и по две в първия и шестия, което отказа Питър де Крус и неговите съотборници от последните две части.