Канада и Швеция се срещат на финал в кърлинга

снимка: БТА/AP

Канада и Швеция ще играят на финала на олимпийския турнир по кърлинг за жени, след като днес спечелиха полуфиналните двубои. Мачовете за 3-ото място, както и този за титлата, ще се играят утре.

Канадките взеха точка аванс във втория енд и не изпуснаха шанса си до края на мача, побеждавайки световните шампионки от Великобритания с 6:4. 39-годишната ветеранка Дженифър Джоунс беше най-добра в редиците на Канада с 80 процента успеваемост при стрелбата.

Шведките, които са олимпийски шампионки от Торино 2006 и от Ванкувър 2010, се наложиха със 7:5 над Швейцария. Резултатът в този мач вървеше равен почти до края, но грешка на капитанката на отбора от алпийската страна Мириам От с последния камък помогна на противника. Втората капитанка Мария Приц показа невероятна успеваемост в началото на мача, когато сама бележеше точките за Швеция.

Канада изглежда фаворит на финала, след като завърши с девет победи от девет мача в предваритерната група, нещо непостигано до момента в женския кърлинг на Олимпийски игри.

Срещата между двата финалиста в предварителната група завърши с убедителна победа на Кленовите листа с 9:3. Двата отбора се срещнаха на финала и на Игрите във Ванкувър преди четири години, а тогава скандинавките спечелиха със 7:6.