Вял Григор Димитров бе разбит още в първи кръг на US Open

Вял и безидеен Григор Димитров отстъпи на Стан Вавринка с 3-6 2-6 7-5 още в първия си мач на US Open. За първите два сета българинът допусна общо цели 29 непредизвикани грешки, докато съперникът му играеше стабилно, но сякаш не демонстрираше 100% от възможностите си и не рискуваше често, давайки шанс на Григор да греши. В третия Димитров подобри представянето си, а Вавринка започна да се оплаква от болки в кръста, които влошиха играта му, но все пак до четвърти не се стигна след редица пропилени възможности от първата ракета на България.

Стан поведе с 30-0 след два добри сервиса, но впоследствие допусна три поредни грешки и първата ни ракета получи брейкбол. За съжаление обаче швейцарецът изпълни няколко поредни хубави начални удара и се измъкна.

До 2-2 двамата поддържаха едно ниво, като видяхме редица оспорвани разигравания от основната линия, но никой от тях не успя да се добере до възможност за пробив. В петия гейм българинът бе близо до дюс, но минаващият му удар се размина на сантиметри със страничната линия – 2-3.

В следващия гейм Григор поведе с 40-15, но два дълбоки ретура доведоха до грешки от неговата ракета и се стигна до дюс. Дръпна отново с ас, но Стан изравни с неспасяем форхенд уинър по правата. Нов убедителен начален удар даде четвърти шанс на Димитров, но първата двойна грешка в мача върна равенството. Този път бе ред на Вавринка да сгреши и световният номер 8 затвори гейма с уинър – 3-3.

В осмия гейм двойна грешка, последвана от мълниеносен ретур дадоха аванс от 30-0 на шампионът от 2016-а, а непредизвикана грешка на първата ни ракета означаваше 3 брейкбола. При първия Григор отново не успя да вкара първи сервис, но Вавринка сгреши в последвалото разиграване. Разликата бе намалена допълнително с хубав начален удар, но при третия шанс Димитров допусна нова двойна грешка – 3-5.

Дойде ред на швейцареца да бърка. Започна с непредизвикана грешка, а двойна направи резултатът 0-30. Швейцарецът обърна след две грешки на първата ни ракетата и красив бекхенд уинър по правата, но нова непредизвикана грешка доведе до дюс. Добре насочен сервис му донесе сетбол, при който Григор рискува неуспешно от ретур – 3-6.

Световният номер 8 продължи да трупа непредизвикани грешки и четири такива го поставиха под напрежение още в първото му подаване във втората част, давайки брейкбол на съперника му. Спаси се с изящен бекхенд уинър по правата, но първият сервис също не влизаше и това даваше шансове на посрещащия да бъде агресивен от ретур. Григор отново сгреши, а при втория шанс за пробив удар на българина намери мрежата – 0-1.

В следващия си сервис гейм Димитров допусна двойна и непредизвикана грешка за 0-30, стигна до 30-30, но нова непредизвикана отново даде възможност за пробив на съперника му. Още една грешка от удобна позиция даде предимство от сет и 3-0 гейма на Стан Вавринка.

В ответния гейм осмият в схемата поведе с 30-0, но езикът на тялото му продължаваше да не обнадеждава, а ударите от форхенд така и не намираха корта. 101-вият в света имаше някои колебания от начален удар, но след три дюса поведе с 4-0.

Димитров успя да се разпише за 1-4, но проблемите се завърнаха в следващото му подаване и се стигна до два сетбола за Вавринка. Първият бе спасен с чудесно стоп воле, а вторият с хубав сервис, но следващата непредизвикана грешка не закъсня и Стан получи нов шанс. Все пак се измъкна с три уинъра.

В осмия гейм на сета Григор на два пъти успешно бекхенда на опонента си, а форхенд уинър го изведе до дюс, а мрежа на швейцареца му донесе брейкбол. Стан отново бе притиснат на бекхенд страната си, но при опита да обърне посоката Димитров сгреши. Вавринка реализира седмия си сетбол и поведе с 6-3 6-2.

Началото на третия сет бе по-добро за Григор. Българинът взе подаването си на 0, а швейцарецът се отпусна и започна да греши. Двойна грешка даде три поредни шанса на Димитров за ранен пробив. Първият сервис на Стан не влезе, но ретурът при втория излетя в аут. При втората възможност Вавринка бе по-агресивен и намали допълнително разликата, а при третата отново пое инициативата и хвана противника си в крачка – 40-40. Първият сервис продължаваше да не влиза за бившия номер 3, но въпреки това си изработи шанс за спечелване на гейма, при който намери топката с рамката на ракетата си – дюс. Последваха два добри начални удара – 1-1.

Григор взе и следващото си подаване на 0, а след това Стан взе медицински таймаут поради проблеми в кръста. След почивката обаче се завърна с гейм на 15 – 2-2.

Първата ни ракета се оживи и се движеше по-енергично по корта. Отново спечели безпроблемно подаването си, преди да направи два добри ретура и да поведе с 30-0 в петия гейм. Два грешни бекхенд слайса направиха резултата 30-30, но последва агресивен форхенд в ъгъла на корта, на който Вавринка не успя да намери отговор – брейкбол. Григор отново изпусна леко появилия се шанс със сгрешен слайс ретур на втори сервис и Стан се измъкна – 3-3.

Българинът продължи да стои по-добре на корта в третата част и влизаше често в разигравания на чужд начален удар, като трябва да се отбележи, че изглежда и болките в кръста имаха заслуга за отслабената игра на противника му, като първите му сервиси вече бяха с много по-ниска скорост. Най-добрият тенисист в България стигна до нови два шанса за пробив и този път при 30-40 бекхендът на Стан не успя да намери линията – 5-3.

В следващия гейм обаче отново видяхме моментен спад в играта на Григор. Сервирайки с нови топки за сета, допусна двойна грешка при 15-0, опонентът му поведе след хубав уинър, а непредизвикана грешка даде две точки за рибрейк на Вавринка. Димитров се справи и с двете след добри сервиси, но при дюса изгуби инициативата в разиграването и отново изостана. Показа добра игра на мрежата в последвалата точка, но не успя да удържи на натиска на противника си – 4-5. В резултат на това видяхме и счупена ракета от ръката на българина.

Шампионът от Nitto ATP Finals поведе с 30-15, след като показа добра защита, но съперникът му обърна. Стан обаче вече грешеше по-често и пропиля два шанса да изравни. Все пак го направи след два дюса – 5-5.

Ситуацията стана още по-опасна, когато Григор изостана с 0-30 в седващия гейм, а точка по-късно съперникът му получи и два брейкбола. Първият бе спасен, макар и с доза късмет при рисков удар на българина, но при втория Димитров излезе неподготвен на мрежата и бе разминат лесно, давайки право на Вавринка да сервира за мача. Той го направи успешно и подпечата победата си с ас – 6-3 6-2 7-5.