ВВС пренебрегна Ракетата в престижна класация

галерия:

снимка: Monique Limbos

Британската обществена телевизия ВВС не включи 5-кратния световен шампион по снукър Рони О'Съливан в традиционната си годишна класация „Спортна личност на годината“. Въпреки че Ракетата триумфира в „Крусибъл“ за втори пореден път през май 2013-та, и то след като не бе играл в продължение на около година, той не попадна в листа с номинираните за индивидуалния приз.

Това накара много фенове на джентълменския спорт, журналисти и дори колеги на О'Съливан да се възмутят на неговата липса. Някои специалисти подчертаха, че хората в ВВС, които отговарят за номинациите, изобщо не обръщат внимание на снукъра и затова са пропуснали да включат Рони.

ВВС продължава да държи правата за излъчване на най-силните турнири от календара на Световната билярд и снукър асоциация – като Световното първенство, Мастърс и приключилия късно снощи Шампионат на Обединеното кралство.

Нийл Робъртсън триумфира в „Барбикан“ в Йорк след драматичен и напрегнат дуел с Марк Селби (10:7), за да стане едва 8-ият майстор на щеката в историята, който постига знаменитата „Тройна корона“ - триумф в UK Championhip, Световното първенство и Мастърс.

4050801

Именно Робъртсън бе сред първите, които разкритикуваха липсата на О'Съливан в номинациите за „Спортна личност на годината“.

Когато говорим за личности и характери в спорта, не можем да не се сетим моментално за Рони“, сподели Робъртсън. „Той не само спечели за втора поредна година световната титла, но го направи след дълго отсъствие, което е повече от впечатляващо.

4050803Не мога да повярвам, че Рони не е в топ 10. Почвам да мисля, че не се взимат предвид брилянтните му способности в спорта, а нещо друго. Дано хората, които отговарят за подобни номинации, обърнат внимание на снукъра, защото е странно също, че той още няма рицарско звание.

Рони заслужава уважение и признание за постиженията си на масата. Няма по-талантлив британски спортист от О'Съливан. Това е факт – и вероятно никога няма да има“, каза Робъртсън, който стана първият не-британец в историята, постигнал „Тройна корона“.

От ВВС коментираха, че са обмислили да включат Ракетата в номинираните, но отчитат факта, че толкова много британски атлети са заслужавали място в класацията, че е неизбежно някой да остане извън топ 10.

Шотландецът Анди Мъри е фаворит за спечелване на приза, след като стана първият британец от 77 години насам с триумф в Уимбълдън.

Иначе легендарният Стив Дейвис на три пъти е влизал в топ 3 на „Спортна личност на годината“, а последният снукър играч с реален шанс да спечели приза, е Стивън Хендри, който преди 23 години остава втори за сметка на Пол Гаскойн.

Гаскойн имаше тежки проблеми в личния си живот още тогава, затова е нелепо да лишават Рони от награда заради някакви негови трудности извън спорта“, коментира още Робъртсън.