Въвеждат трети евротурнир от 2021/22

УЕФА ще въведе трети евротурнир в календара си от началото на сезон 2021/22. Идеята е получила зелена светлина от изпълнителния комитет, разкри председателят на Асоциацията на европейските клубове Андреа Аниели, който е и президент на Ювентус. След въвеждането на новата надпревара общият брой на клубовете, които ще участват в евротурнирите, ще нарасне до 96.

Повече подробности засега не се разкриват, но целта е новият турнир да даде шанс на клубовете от по-малките страни да се представят на европейска сцена.

Това ще е най-голямата промяна в календара на УЕФА на ниво клубни турнири след 2008 година, когато европейската централа реши да премахне Интертото.

Много е вероятно с въвеждането на новия турнир да бъде извършена промяна във формата на Лига Европа. Предполага се, че броят на отборите там ще бъде редуциран от 48 на 32, за да се вдигне качеството на надпреварата. Промени в начина на провеждане на Шампионската лига не се предвиждат. Това означава, че в същинската фаза и на трите надпревари ще участват по 32 отбора.