"Вълшебник" спечели конкурса по забивки в НБА

галерия:

снимка: БТА/AP

Гардът на Вашингтон Уизърдс Джон Уол се отчете със забивката на вечерта по време на конкурса по забивки, част от звездния уикенд в НБА, който се провежда в Ню Орлиънс.

През тази година форматът на турнира беше променен, като надпреварата беше отборна и един срещу друг се изправиха Изтока (Джон Уол, Пол Джордж, Терънс Рос) срещу Запада (Деймиън Лилард, Харисън Барнс, Бен МакЛемур).

В първия рунд се проведе тъй наречения "фристайл", в който двата отбора имаха по 90 секунди да се развихрят под коша, а турът определено беше спечелен от звездите от Изтока, за които Пол Джордж направи най-атрактивната забивка - той се завъртя на 360 градуса, прекара топката между краката си и заби мощно.

Последва втори рунд, в който звездите играха "един срещу друг" и победата единодушно грабна Изтока. Деймиън Лилард и Харисън Барнс бяха надиграни съответно от Пол Джордж и Терънс Рос, а забивката на вечерта принадлежеше на Джон Уол.

След умопомрачително изпълнение на Бен МакЛемур, който се очакваше да спечели поне този рунд, Уол се извиси над талисмана на своя отбор, грабна топката от ръцете му, свали я надолу, а след това със страховита забивка с гръб завоюва и третата победа за своя тим.

Феновете пък имаха право да гласуват за най-добрия забивач в събота вечер и Джон Уол спечели вота именно с това изпълнение. В следващото видео може да видите всички забивки от конкурса.

Италианецът Марко Белинели от Сан Антонио спечели конкурса за тройки, след като се нуждаеше от допълнителен кръг във финала, за да победи Брадли Бийл от Вашингтон.

Белинели вкара 24 точки от 30 възможни срещу 18 точки за Бийл. Миналогодишният победител Кайри Ървинг записа само 16 точки в първия кръг.

Деймиън Лилард защити титлата си в надпреварата по умения с топка, след като в тандем с Трей Бърк от Юта победиха Майкъл Картър-Уилямс и Виктор Оладипо. И тази надпревара се превърна в отборна, като двамата спечелиха битката за Запада.

Отборът на Крис Бош спечели конкурса за стрелба. Баскетболистът на Маями си партнираше с двукратната олимпийски шампионка и трикратна шампионка в Женската НБА Суин Кеш, както и легендата на Атланта Доминик Уилкинс.

Тримата спечелиха финалния кръг с 31.4 секунди. Те победиха отборът на Кевин Дюрант, в който бяха още Карл Малуон и Скайлър Дигинс.