Владислав Иванов: Константинов ме псуваше и наричаше копеле и нещастник

Мега скандалът, който разтърсил националния отбор по волейбол получи продължение. Либерото Владислав Иванов е аут от тима, а сега проговори пред Нова Тв с разкрития.  Ето каква е неговата версия за напускането му на националния отбор дни преди старта на Мондиал 2018. 

"Причината да не съм в националния отбор е една. Случи се нещо, което според мен никой уважаващ себе си човек и спортист не би изтърпял и не би превъзмогнал и преглътнал тези неща. Нека започна малко отдалеч. Излизам пред вас, за да не се пишат неверни работи и да се ескалира с някакви неща, които всъщност не са истина."

"Колкото до това, защо не съм в националния отбор. Четох някакви неща, че съм изгонен и т.н., но това не отговаря на истината и реалността. Случи се в четвъртия гейм на мача с Белгия в събота във Варна."

"До този момент аз не влизах в игра, старши треньорът ме извика при резултат 20:13 или 20:14 за съперника, ще ви излъжа за точния момент. През това време той беше сменил Валентин Братоев. Аз влязох в игра, направиха ни две точки, не можах да се справя с указанията и да посрещна две топки добре. След това се взе таймаут, в който се казаха нещата, че едва ли не защо влизаме, че не сме подготвени, от този тип неща."

"Тогава аз му отвърнах, че по никакъв начин не съм искал така да се случи и че нямам вина, че не съм могъл да посрещна тези две топки. Оттам имаше реакция да не се обяснявам и т.н. В това продължение на таймаута съдията ни свирна да влизаме вече на терена."

"Когато това стана, аз казах на моя съотборник Теодор Салпаров да влиза да играе, той влезе, аз съответно отидох в квадрата при резервите. И оттам ескалираха нещата. Пламен Константинов налетя на бой с нецензурни реплики, даже ми е неудобно да ги кажа. Те бяха от сорта на "коп*ле", "нещастник", " да ти *ба майката". Такива думи, които на никой не е приятно да ги чуе. Още по-лошото е, че това се случи пред очите на всички състезатели, щаб, имаше и много хора в залата, защото контролата беше открита. Всички видяха за какво става въпрос и как реагира. Валентин Братоев беше до мен през цялото време, моята реакция беше никаква. Нито съм го провокирал по някакъв начин, нито съм му отговорил по някакъв начин на тези обиди, които той изрече към мен. Запазих самообладание, колкото и да ми беше тежко да ги чуя всички тези неща. Тогава Валентин Братоев ми каза, че съм постъпил правилно да не реагирам. След което геймът приключи, започна тайбрекът. В началото на тайбрека, втора-трета точка, той се обърна към мен в квадрата при резервите и се обърна по същия начин: "Като не искаш да си тук, ставай и си заминавай, ще ти *ба майката, нещастник!". И аз съответно напуснах залата, прибрах се в хотела, обсъдих го с мои близки, родители, приятелка всичко случило се. Взех за себе си правилното решение, че нямам място повече в този отбор при това стечение на обстоятелствата."

"Обадих се на Стефан Чолаков като тийм-мениджър на отбора да му съобщя това мое решение, че напускам националния отбор. Опитаха се да ме убедят по някакъв начин и да ме накарат да остана. Дължа го и на момчетата, не съм от 1-2 години с тях, с някои съм и повече от 10 заедно и ги чувствам много близки."

"Направих една среща между състезателите, за да им обявя какво е моето решение. Всеки се опита по някакъв начин да ми каже, че съм нужен на отбора, че ще им липсвам, да забравя тези думи и тази реакция на треньора, но всеки си има принципи и достойнство, аз не мога да го преглътна това нещо. Най-малкото, моята майка няма вина и да се използват такива епитети... Не смятам, че съм го провокирал по някакъв начин." 

"Също така, в четвъртия гейм казах на Теодор Салпаров да влезе да играе, защото почувствах, че все едно отборът заради мен пада и аз влизам и искам да загуби срещата, което никога не е било така. Аз съм част от този национален отбор повече от 10 години..."

"Отказах да се върна в игра, защото почувствах, че заради мен се случват тези неща и че аз съм причината отборът да губи, а аз никога не съм искал това нещо. Почувствах, че съм несправедливо обвинен и предпочетох, за да няма дрязги, геймът и мачът да бъдат довършени от Теодор Салпаров, който дотогава играеше."

"Какво да кажа, не търся обяснение и извинение от Пламен Константинов, смятам, че няма какво повече да си кажа с него. Разочарован съм адски много, обидно ми е, не искам да се тиражират някакви неверни неща. Чаках становището на Пламен Константинов да излезе и да каже каква е самата истина, а не да се пишат някакви неща, които на някого са угодни или се прикрива нещо. Мисля, че всичи могат да го потвърдят, защото бяха част от това нещо, цялата публика. Беше много грозно и се радвам, че запазих самообладание и не избухнах и не реагирах по начин, по който старши треньорът реагира към мен, защото можеше да прерасне и в нещо по-лошо и грозно и да има сцени. Това не се случи."

"До този момент Пламен не е казал неговата версия или каквото и да било. Аз отказах, защото се почувствах обиден, че влизам и провалям отбора. Дори и да съм отказал да вляза в игра, това не го оправдава. Реакцията му като национален треньор към когото и да било - дали към мен, дали към по-възрастните в отбора, или към най-младия, не му дава право да реагира по този начин и да избълва всичко това, което лично мен ме нарани и затова взех това решение."

"Със сигурност може би моята вина е дотам, че аз отказах да продължа срещата в четвъртия гейм. Всеки греши в този живот, няма безгрешни хора. Пак казвам, не търся извинение от него, просто начинът, по който се случи, не беше на място и не беше правилен. Отношението е такова, което ви го казах, не искам да навлизам в подробности, но това не се случва за пръв път."

"Конкретно до този момент не съм имал пререкания с Пламен Константинов. Никога не съм имал конфликт или нещо да делим с него. Имали сме разговори как вижда отбора, каква част ще бъда аз от него и т.н., но това са нормални разговори между състезател и треньор. Не го оправдавам и с напрежение и нерви заради ситуацията с многото контузени и липсващи. Постъпката не беше правилна и за мен не беше редно изобщо да се стига дотук. Аз като цяло исках да бъда адски много част от Световното първенство тук, в България. Едва ли ще ми се случи някога повече да бъда съпричастен. Направих много лишения, костваше ми адски много да бъда част от това нещо, съжалявам, че по този грозен начин си тръгнах от този отбор и съжалявам, че няма да съм част от Световното първенство."

"Да, има и други обиждани играчи от националния отбор, мога да конкретизирам имена, но не мисля, че е редно и правилно. Ако хората, които искат и са се почувствали по някакъв начин обидени, защото думите към тях бяха идентични, нека те да коментират. Но нека те да си кажат. Да си говорим откровено и директно, Георги Братоев през 2015 г. чу думи от този сорт, 2016 г. Ники Пенчев в официален мач по същия начин... Задайте си въпроса защо той тогава напусна националния отбор. През 2017 г. се случи същото с брат му Розалин Пенчев и сега аз съм на дневен ред." 

"Нито Пламен Константинов ме е потърсил, нито аз съм поискал някакъв разговор с него. Не смятам, че имам какво да си кажа повече с него, да ме ругае и да ме обижда на майка пред хиляди хора в залата и пред моите съотборници, това не мога да го преглътна и не мога да си го обясня каква е причината да го стори. Да, изблик на нерви, случва се на всеки да сбърка, но не смятам, че реакцията беше правилна. Аз лично не го оправдавам и аз не търся извинение от него, просто ми е болно, че през всички тези години, от които съм бил част от този отбор и съм дал много на него, няма да мога да участвам на Световното в България по този начин. Това е, което искам да кажа."

"Както ви казах, до този момент, до тази случка, никога не съм имал конфликт с Пламен Константинов, да имаме търкания, да не си говорим или нещо от този сорт. Винаги сме спазвали добрия тон, той все пак ми е треньор, аз съм само изпълнител. Дали си върша работата добре, не мога да си дам оценката, но щом съм толкова години част от този отбор, значи има какво да дам. Категорично няма завръщане в националния отбор за мен, аз стоя зад думите си, казах истината, не съм спестил нищо, нито съм излъгал. Завръщане в националния отбор няма да стане. Аз не искам да създавам интриги и излишно напрежение около националния отбор, защото има адски много проблеми с контузии, напрежението ескалира с всеки изминал ден и ще расте постоянно. На този етап няма реален шанс аз да бъда част от този състав на Световното първенство."

"Очаквам всичко, ако трябва да бъда честен. Поне в момента съм спокоен, защото казах истината такава, каквато е, а не такава, каквато искат някои хора да бъде и искат да се появи в пространството сред медии, телевизии. Аз съм с чиста съвест и стоя пред вашата камера и бих казал същите думи пред всеки един, защото те са самата истина. Не съм спестил и не съм излъгал за нито една дума", заяви Иванов пред камерата на NOVA.