Вижте юбилейния максимум 147 на Марк Селби

снимка: Monique Limbos

Шампионът на Обединеното кралство Марк Селби влезе в историята на снукъра като автор на юбилейния стотен максимален брейк от 147 точки. Веселяка от Лестър постигна великолепната си серия във възможно най-добрия момент – на полуфинала на Шампионата на Обединеното кралство срещу Рики Уолдън.

Селби водеше с 4:2, когато се развихри между топките, а публиката се наелектризира, предусещайки знаменитото събитие, на което ще стане свидетел. Веселяка направи няколко много трудни удари заради липса на прецизност при позиционирането.

Най-напрегнатият момент по традиция бе реализирането на последната Черна, защото Селби направи грешка, след като вкара Розовата. В крайна сметка трудното изпълнение по последната топка се получи и Веселяка от Лестър не позволи брейкът му да спре на 140, както му се случи срещу Марк Кинг в първия кръг на Откритото първенство на Китай тази година.

В последствие Селби спечели срещу Рики Уолдън с 9:5 и заслужи място на финала за втори пореден път, след като миналия сезон триумфира над Шон Мърфи, за да спечели първата си титла.

Ако Селби победи световния номер 1 Нийл Робъртсън на финала днес, ще го измести от лидерската позиция в световната ранглиста. Също така 30-годишният майстор от Лестър може да стане третият състезател в историята след Стив Дейвис и Стивън Хендри, който успешно защитава короната си в Шампионата на Обединеното кралство.

Вижте вълнуващия 100-тен максимален брейк в историята на професионалния снукър: