Вижте всички революционни промени в Цар Футбол от 1 юни

Международният футболен борд (IFAB) към ФИФА взе решение за революционни промени в правилника. Те влизат в сила от 1 юни и всички съдии ще са задължени да следят за стриктното им изпълнение.

ЕТО КАКВО СЕ СЛУЧВА С ЦАР ФУТБОЛ:

1. Отпада добавката при дузпите (началният етап на това правило ще бъде експериментален)
Ако вратарят спаси дузпа или топката се удари в някои от гредите и се върне на терена, играта автоматично ще бъде прекратена. По този начин изпълнителите на дузпи няма да могат да направят добавки.

2. Край с термина „неумишлена игра с ръка”
Играта с ръка ще бъде наказвана по всякакъв начин в наказателното поле. Терминът „неумишлена игра” отпада. Докосне ли топката тази част от тялото на футболист от отбора, който се защитава, съдията ще отсъжда дузпа. Съответно голове, вкарани с ръка, няма да се зачитат, дори и при случаен досег с топката.

3. Смените ще се правят от всяка изходна точка на терена
Замененият футболист ще може да напусне терена през всяка точка на игралното поле. До момента всеки един състезател, който бива посочен да излезе на смяна, трябва да отиде до центъра на игрището, където се събират двете скамейки на отборите, да поздрави своя колега и да напусне игра. Целта е да няма забавяне на играта и печелене на време.

4. Играта в наказателното поле
При начален удар полевите играчи вече ще могат да играят с топката в наказателното си поле след пас на своя вратар. До момента при подновяване на играта с начален удар вратарят можеше да намери свой съотборник само ако този играч е извън наказателното поле.

5. Картони и за треньорите
Треньорите ще получават същите наказания като футболистите. Първото официално предупреждение ще бъде жълт картон, а при второ - следва червен. Тези картони ще се трупат и след определен брой (например 5 или 7 жълти) наставниците няма да могат да водят своите тимове от резервната скамейка. В момента официалните предупреждения се правят устно от съдиите.