Витали Кличко вече не е световен шампион

снимка: Guliver/Getty Images

42-годишният Витали Кличко вече не е световен шампион по бокс в тежка категория.

Украинецът оваканти пояса си на Световния боксов съюз (WBC), който не е защитавал от 15 месеца насам. За последно Кличко излезе на ринга през месец септември 2012 година, когато победи за четири рунда германеца Мануел Чар.

В последствие обаче Кличко стана все по-ангажиран с политическата си кариера, като и в момента той е водеща фигура на антиправителствените протести в Украйна. Както е известно, боксовият шампион е лидер на политическата формация УДАР, като дори обяви и кандидатурата си за президент на страната.

Световният боксов съвет все пак го награди със званието "заслужил шампион", което означава, че Кличко автоматично ще получи статут на претендент за титлата, ако реши да се завърне на ринга. Това обаче надали ще се случи, имайки предвид бъдещите планове на украинеца.

Самият Витали Кличко сподели позицията си по въпроса, като и от думите му става ясно, че почти сигурно той окончателно е приключил с бокса.

"Благодаря на Световния боксов съвет, който ни подкрепи в битката ни за демокрация. За мен бе голяма чест да бъда шампион на WBC. Получих възможността теоретично да се завърна на ринга, но не си представям това да се случи, имайки предвид случващото се в момента", сподели бившият вече световен шампион в тежка категория.

Така световната титла на WBC вече е овакантена, което означава, че ще бъде насрочен мач за излъчването на нов шампион. По всяка вероятност новият носител на пояса ще бъде излъчен между канадеца Бърмейн Стивърн и американеца Кристобал Ареола, които вече се биха веднъж, за да излъчат претендент на Кличко. Тогава Стивърн спечели по точки, но така и не получи шанс да се бие с украинеца.

Канадецът обаче се намира в положение на съдебен спор с промоутъра Дон Кинг, което и може да не му позволи да се бие за титлата. Тогава №2 в ранглистата на WBC Крис Ареола ще трябва да се изправи срещи №3 - голямата надежда на САЩ в тежка категория Дионтей Уайлдър.