Виляреал наказа виновника за банана

снимка: БТА/AP

Ръководството на Виляреал се извини на Барселона и на Дани Алвеш за хвърления банан към него от привърженик на клуба.

Фенът беше разпознат и му беше забранено доживот да посещава стадион "Ел Мадригал"

Както е известно, в неделя привърженик на клуба хвърли банан по Дани Алвеш по време на мача от Примера дивисион между Виляреал и Барселона (2:3), на което Алвеш реагира хладнокръвно и оригинално, като вместо да се засегне, взе банана, изяде част от него, след което невъзмутимо изпълни ъглов удар.

"Клубът дълбоко съжалява и осъжда инцидента, който стана снощи по време на мача с Барселона, когато фен хвърли банан на стадиона. Благодарение на усилията на силите за сигурност и помощта на привържениците ние идентифицирахме виновника и взехме решение да му забраним доживот да посещава "Ел Мадригал".

Още веднъж бихме искали да изразим своята твърда ангажираност относно насърчаване на уважение, равенство, честната игра, както на терена, така и извън него, и отхвърляне на всякакви действия, противоречащи на тези принципи като насилие, дискриминация, расизъм, ксенофобия", се казва в изявление на Виляреал.

Много известни личности подкрепиха Даниел Алвеш. Старши треньорът на турския клуб Сиваспор Роберто Карлуш се снима с банан и написа под снимката във "Фейсбук": "Не на расизма. Ние всички сме еднакви!"

Подобни снимки направиха футболистът на Манчестър Сити Серхио Агуеро, селекционерът на Италия Чезаре Прандели, Неймар и много други.