Виктор Ан с титла за Русия, скандален холандец с бронз

галерия:

снимка: БТА/AP

Натурализираният кореец Виктор Ан донесе и олимпийска титла на Русия от домашната Зимна Олимпиада в Сочи, след като спечели финала по шорттрек на 1000 метра в Леден дворец „Айсберг“.

Ан, който само преди 2 години получи руско гражданство, се превърна в третия олимпийски шампион от страната домакин на XXII Зимни Олимпийски игри и първи в спорт различен от фигурното пързаляне.

Досега единствено в отборната надпревара и в спортните двойки (Татяна Волосожар/Максим Транков) „сборная“ бе триумфирала пред собствена публика. Конфликтът на Виктор Ан с Корейската федерация по шорттрек, която според него го е „изоставила“ по време на тежка контузия, го принуди да потърси „подслон“ в Русия, като сега се отплати по най-добрия начин на новия си отбор.

Ан първо взе европейската титла тази година в Дрезден с флага на Руската федерация, но сега блесна и оправда очакванията на домакините – първо с бронз на 1500 метра, а вече и с титла в междинната дистанция 1000 метра.

Това е 4-то олимпийско злато в богатата колекция на Ан, който в Торино стана шампион в щафетата на 5000 метра, както и в бягането на 1000 и на 1500 метра (той спечели бронз на 500 метра), но все с отбора на Южна Корея.

На втора позиция на 1000 метра в Сочи 2014 завърши другият руснак във финала – Владимир Григорев, който печели първия си индивидуален медал на международен шампионат, след като досега можеше да се похвали само със сребро в щафетата на 5000 метра на Световното първенство в Дебрецен през 2013-та.

Скандалният холандец Шинки Кнехт стигна до третата позиция и добави 10-ти медал за Ниската земя от състезанията по кънки бягане и шорттрек в Леден дворец „Айсберг“. Кнехт стана печално известен през януари тази година на Европейското в Дрезден, когато загуби битката за златото с Виктор Ан и започна да размахва юмруци и да показва средни пръсти с двете си ръце, което издейства дисквалификация на целия холандски отбор. С днешния си бронз – медал номер 13 за „лалетата“ - Кнехт се реваншира за изцепките си отпреди по-малко от месец.

Китайците се провалиха при мъжете, защото Дадзън Ву остана 4-ти, а Тианю Хан – сребърен медалист на 1500 метра – остана дори извън Финал А и завърши 5-ти в крайното класиране, печелейки Финал Б.

При жените обаче Китай имаше поводи за празник, защото Ян Жу защити олимпийската си титла от Ванкувър 2010 в бягането на 1500 метра. Това е трето злато от Сочи 2014 за зимния отбор на Китай, след Жан Хонг (кънки бягане) и Ли Жианру (шорттрек).

На втора позиция финишира Сук Хи Шим от Република Корея, на бронзът отиде при италианката Ариана Фонтана.