(ВИДЕО+СНИМКИ) Това ще е най-хубавият стадион на света

Когато става дума за "Реал" (Мадрид), често използваме частицата за превъзходна степен най-. За голям, успешен, богат, известен и т.н. Няма как да бъде различно и за стадиона на клуба "Сантяго Бернабеу", който скоро ще бъде коренно обновен. 

При представянето на проекта босът на "белите" Флорентино Перес заяви следното: "Това ще бъде най-добрият стадион на света." Строителството започва в края на сезона и по предварителни планове трябва да завърши след три или четири години.

"Бернабеу" ще има съвсем нов вид и подвижен покрив. Капацитетът остава непроменен - 81 хиляди места. По някои неща фасадата ще напомня на "Алианц Арена" в Мюнхен - ще променя цвета си, например.

Арената ще разполага с най-съвременните технологии, включително дигитални и енергийни. Отвътре ще бъде снабден с огромен екран, който ще минава на 360 градуса през цялата арена.

Няма да е първият с такъв в света. С подобен разполага стадион "Мерцедес-Бенц" в Атланта, САЩ, домакин на последния финал по американски футбол Супербоул.

"Реал" няма да си търси друг стадион по време на реконструкцията, тъй като най-тежките разрушителни дейности ще приключат за три месеца това лято. Сегашният търговски център ще бъде премахнат и заменен с площад.

Новият комплекс ще се разполага на 66 000 квадратни метра и ще включва развлекателни центрове, места за отдих и забавления.

"Реал" показа първия проект за обновление на дома си още през 2009 г. След това последваха и други - всичките отхвърлени от мадридската община. Стигна се и до съдебната зала.

Големият спор идваше от желанието за Перес и клуба още повече да увеличат площта. В крайна сметка "Реал" се съгласи да отстъпи от някои от желанията си. Офиси бяха преместени в клубната база.

Кметицата на испанската столица Мануела Кармена в компанията на Флорентино Перес, шефове на "Реал" и общинари по време на представянето на проекта.

Преди три години бе обявено, че осъвремененият "Бернабеу" ще отвори врати през 2020 г. и ще погълне около 400 милиона евро. Според вестник "Марка" инвестицията и сега е в този порядък. Практиката е показала, че едно спортно съоръжение винаги излиза повече от планираното.

Перес заяви снощи, че от 2000 г. насам "Реал" е инвестирал над 250 милиона евро за ремонтни дейности и подобрения в арената.

Любопитно е, че "Барселона" също стартира скоро реконструкция на своя стадион. През 2017 г. пък "Атлетико" смени дома си "Висенте Калдерон" с "Уанда Метрополитано".

"Сантяго Бернабеу" е отворен през 1947 г. и реновиран през 1982-а и 2001 г. Капацитетът му е увеличаван на четири пъти. През 1982 г. там се игра финалът на Световното между Италия и ФРГ (3:1). Стадионът четири пъти е приемал финала на КЕШ и Шампионската лига (1957 г., 1969 г., 1980 г. и 2010 г.).