(ВИДЕО+СНИМКИ) Първият стадион със собствена пивоварна в света

Стадион "Тотнъм хотспър" - новата арена на лондонския клуб, най-сетне отвори врати. Това трябваше да стане още през лятото на миналата година, но не се случи, а датата на откриването бе отлагана няколко пъти.

Босът на клуба Даниел Леви "да пререже лентата" възможно по-скоро, но не беше преценил добре. Разходите също излязоха над планираните - около 1 милиард паунда, при предвидени първоначално 800 милиона.

Последният обявен срок обаче беше спазен и вече никой не говори за дългото чакане. Снощи "Тотнъм" официално влезе в новия си дом в Северен Лондон, че и победи "Кристъл Палас" в мач от Висшата лига - 2:0, пише clubZ. Всички са щастливи - поне феновете на "шпорите".

Един от най-модерните стадиони в света

"Тотнъм хотспър стейдиъм" (така се казва поне засега, но правата върху името може да бъдат продадени) си струваше чакането - той е сред най-модерните в света.

Капацитетът му е 62 062 седящи и покрити места (снощи се стекоха 59 215 - толкова билети са продадени), което го прави най-голямата клубна арена в Лондон. Отстъпва единствено на "Уембли", но тя си остава с национален статут. Стадионът разполага с 65-метров бар, най-дългият в Европа.

Там вече се сервира бира, произведена от собствена минипивоварна. И с това съоръжението влиза в историята като първото в света с такава. Броят на местата за продажба на храна и напитки е 65. Има ястия от различни кухни - азиатски, европейски, американски и т.н.

"Тотнъм" твърди, че по стадиона няма нито един пластмасов елемент.

Технология с два терена 

Да, напрактика комплексът разполага с два терена. В това не е първи, но технологията тук наистина е впечатляваща и е единствената от този род засега. На първо време - защо е необходимо това?

В основата като базов терен е разположен един с изкуствена трева. На него могат да се играят мачове по американски футбол от НФЛ (Националната футболна лига на САЩ). Това игрище ще се използва също за концерти, фестивали и т. н.

В същото време теренът с естествено покритие се помещава навит на ролки под южната трибуна на стадиона. Когато дойде време за мач на "Тотнъм", тревата се плъзга върху изкуствената на три части, всяка една от които тежи 3000 тона.

Това става с помощта на релси и 68 електромотора. Така тревният терен застава върху изкуствения. Операцията отнема около 25 минути. "Тотнъм" разполага с подобна система на тренировъчния си комплекс, така че тя не е нещо ново за служителите на клуба.

Технологията е дело на компанията SCX, която прави и подвижни покриви на спортни арени - от тенис кортове до стадиони. Поставила е прибиращи се покриви на два от кортовете в комплекса на "Уимбълдън".

Стадионът на германския "Шалке 04" - "Фелтинс арена", също разполага с подвижен терен, но доста по-различен в техническо отношение. Със сигурност не е толкова авангарден.

От години мачове по американски футбол от НФЛ се играят в Европа - най-вече в Лондон. Идеята е ясна - набиране на популярност за "другия" футбол, а оттам и трупане на пари. Мачовете в Англия най-често са на "Уембли". И тъй като това става през октомври-ноември, почти всяка година теренът на Храма на футбола се уврежда сериозно от по-дългите бутони на щатските играчи, когато вали дъжд.

Историята помни мачове на националния отбор, на които после покритието не беше на ниво. Така бе и през миналата година за двубоите на "Тотнъм" (тогава на "Уембли") във Висшата и Шампионската лига. Игрището приличаше на нива, дори УЕФА направи забележка.

Сега "Тотнъм" показва как това ще се избегне. Клубът вложи големи пари за технологията, но очаква да ги избие от договори с НФЛ (първият вече е факт), а и от събития в шоубизнеса, без от това да пострада естествената трева. 

Във видеата по-долу можете да се запознаете с новия стадион на "Тотнъм" - най-модерният в Англия, а може би и в цяла Европа днес: