Велизар Чернокожев пред Sporta.bg: Националният отбор е моя цел, мечтая за медал от Олимпиада

галерия:

снимка: БТА/AP

Велизар Чернокожев е една от младите надежди на българския волейбол. Роденият в Трявна диагонал е юноша на Левски, а в момента се състезава за тима на Добрич.

Чернокожев бе част от избраниците на Николай Желязков за първите Европейски Олимпийски игри, на които "лъвовете" завоюваха сребърните медали.

В момента 212-сантиметровият младежки национал се подготвя заедно със съотборниците си от Добруджа за предстоящия втори полусезон на родната волейболна Суперлига.

Велизар отдели част от свободното си време между тренировките, за да даде специално интервю за Sporta.bg.

Здравей, Велизаре, къде те намираме в момента?

Здравейте, намирам се в Добрич, в стаята ми и си почивам преди вечерната тренировка.

4152355

Предполагам, че се подготвяш заедно със съотборниците си за втория полусезон от националната волейболна лига. Имате ли организиран лагер от тима на Добруджа или се подготвяте в Добрич?

Да, точно така, вече една седмица тренираме заедно целият отбор и се подготвяме за втория полусезон. Ще продължим подготовката тук, в Добрич, тъй като тук условията са перфектни и няма да намерим по-добро място за тренировки.

Какви са твоите очаквания за останалата част от сезона?

Личните ми амбиции за втория полусезон е да го завършим без загуба. Знам, че това е доста трудно, но мисля, че трябва целите ни да бъдат високи, а резултатите - каквито дойдат!

Гледа ли европейската олимпийска квалификация в Берлин и какво е мнението ти за представянето на отбора?

Разбира се, че гледах. Турнирът беше на доста високо ниво и определено имаше какво да се види. Нашият отбор не мога да го коментирам, но според мен направиха всичко възможно, за да се класират по-напред. За жалост, не успяха. Има и такива моменти в спорта.

Няма съмнение, че си една от надеждите на българския волейбол. Преминал си през младежките гарнитури на националния отбор, за да стигнеш и до мъжкия. В Баку спечелихте сребърен медал. Очакваш ли треньорът Пламен Константинов да те повика за Световната лига през лятото?

4152357

Тренирам и играя, за да напредвам и за да следвам целите си, а националният отбор определено е моя цел. Всичко ще си проличи лятото, когато съберат отново национален отбор.

Имаш ли мечти, свързани с националния отбор и какви са те?

Имам мечти, да! Най-голямата е да играя на Олимпиада и да спечеля медал!

4143524

Какви са намеренията ти за следващия сезон? Ще останеш ли още един сезон в България, или ще се насочиш към чуждестранен отбор?

Ако намеря отбор, в който си заслужава да бъда далеч от родината си, бих играл там. В противен случай, ще остана отново в Добруджа, тук ми харесва!

Как стоят нещата за теб в личен план, имаш ли си приятелка в момента?

Не ми остава много време за личен живот, но успявам да отделя. Сега в момента има, да!

Остава ли ти време да се връщаш до родния си град Трявна?

Винаги, когато имам повече от ден почивка, се прибирам там. Много харесвам това място, зареждам се, пък и там са родителите ми. Старая се да отделям време и за тях.

Какво ще си пожелаеш за предстоящата 2016 година?

Пожелавам си аз, цялото ми семейство и всички близки и приятели да бъдем здрави и да се обичаме повече! Всичко останало ще си го купим!

4152354