Велика баскет победа над Босна, мечтаем за Мондиал

Мъжкият национален отбор запази шансовете си за класиране на световното първенство в Китай догодина. В изключително важен мач българите победиха Босна и Херцеговина у дома с 89-82 снощи. Срещата премина през много обрати, а до последно победителят не бе ясен.

Победата бе четвърта за България в квалификациите, като тимът ни има пет поражения. Босна и Херцеговина остава на дъното в класирането с баланс 2-7 и на практика без шанс за шампионата в Китай.

В този двубой тимът ни бе без двама от най-добрите си играчи – Александър Везенков и Дий Бост, но издържа на натиска на съперника.Да подкрепят гостите в залата бяха дошли и група привърженици на Босна и Херцеговина..

На 3 декември България гостува на Франция в Лимож, докато Босна и Херцеговина е домакин на Финландия.

Гостите започнаха много уверено мача и след силни изяви в подкошието дръпнаха с 14:9. Това принуди ЛюбомирМинчев да вземе прекъсване по-малко от четири минути след началото. Най-сериозни проблеми за „лъвовете“ създаваше Миралем Халилович, отбелязал 10 от точките на съперника. Постепенно обаче българите наваксаха изоставането си и след първата част вече бяха напред с 25:22.

Подемът в играта на националите ни продължи и през втория период и след серия от десет поредни точки те поведоха с двуцифрена разлика за първи път в мача. Веднага след това Босна и Херцеговина отново взе инициативата и след серия от 19:5 стигна до нов обрат три минути преди почивката. Тимът ни развали и добрия си процент от тройката, като след първото полувреме изоставаше с 45:51. Неприятностите за отбора ни дойдоха и от четирите лични нарушения на Димитър Димитров, получени за по-малко от две части.

Малко след паузата баскетболистите на Любомир Минчев отбелязаха 11 безответни точки и отново взеха водачеството. Последва честа размяна на водачеството, а преди заключителната четвърт България водеше със 72:67.

Драмата продължи и през последната част. Този път обаче тимът ни не позволи на съперника да вземе инициативата и удържа преднината си до сирената.

Най-резултатен за успеха бе Божидар Аврамов с 20 точки. Александър Янев добави 14, с 13 точки и 8 борби е Станимир Маринов, а 11 точки има Чавдар Костов. За Босна и Херцеговина Миралем Халилович завърши с 20 точки. По 17 отбелязаха Един Атич и Емир Сулейманович. Алмир Хасандич се отчете с 13.