Любо Минчев: Хората с право чакат много от баскетнационалите

Българският национален отбор по баскетбол проведе първите тренировки преди решителните световни квалификации с Босна и Хецеговина и Франция. "Лъвовете" са домакини на балканците в петък от 19:00 часа в "Арена Ботевград" и ще гостуват на третите в световната ранглиста в понеделник в Лимож.

Момчетата на Любомир Минчев имат теоретични шансове за класиране на Мондиала в Китай през 2019 година. Те минават през задължителен успех срещу Босна.  

Добрите новини са, че контузените Станимир Маринов и Венцислав Петков вече са напълно възстановени. Маринов имаше проблеми с адукторите, а Петков с разтежение. И двамата тренираха вчера. Последни към отбора се присъединиха капитаните Павел Маринов и Чавдар Костов, които пристигнаха съответно от Франция и Македония.

"Нормално е да има по-големи очаквания към нас след добрите мачове с Франция и Русия. Трябва да се борим по същия начин, винаги това съм искал. Само тогава може да стигнем до максимума на възможностите си. Смятам, че ако питате момчетата, те са сигурни, че ще бием Босна. Но сигурни неща няма. Всеки очакваше французите да ни бият, но видяхте какво стана. Така че не бива да говорим предварително. Убеден съм, че никой няма да си позволи да подцени Босна, все пак не сме някаква велика сила, за да си говорим за такова нещо. Момчетата вярват, но това е различно от подценяване", коментира пред вестник "Тема Спорт" Любомир Минчев.

"Не съм говорил нито с Уошбърн, нито с когото и да е, след като стана ясно за Бост и Везенков. Имах надежди, че Дий ще дойде, защото той самият беше казал, че има такава индикация, но нищо не можем да направим. Говорих с Везенков в неделя и треньорът им е казал, че няма да пуска никого. Системата е такава. Никой не печели от тази ситуация, всеки трупа негативи. Индикациите, че Бост ще играе за нас, дойдоха и от изказването на Кириленко, който призова всички клубове да пуснат националите.

Сега и на Русия ще им е доста трудно. За нас Франция не е добре, че ще играе без звездите си, защото ще имат "по-гладни" момчета, които искат да се докажат. Знам, че ще ни бъде трудно. Но в Босна също ще имат проблеми - водещи фигури като Киканович и Гордич се отказаха от националния отбор, други са в НБА. Започват от нулата, което може да им е допълнителен стимул. Нямат шанс в квалификациите, но и нашият не е много голям. Надявам се, че няма да се окаже нож с две остриета", завърши селекционерът.