Варчев: В турнира за Купата е важна психиката

снимка: Булфото

Ръководството на БК Черно море порт Варна не е поставило цел пред отбора в турнира за Купата на България по баскетбол, съобщи заместник-председателят на клуба Симеон Варчев.

"Нещата стоят така, че ако поставим цел, тя може да се окаже непредолимо препятствие от психологическа гледна точка", обясни той и допълни, че отборът ще играе мач за мач в турнира.

Варчев каза още, че турнирът за Купата е различен от срещите в първенството, защото при допускане на загуба отборите "казват чао на надпреварата". Според него по тази причина напрежението в турнирните срещи е много по-голямо.

Голяма роля според него играе и психологическия момент - по-силният отбор да не загуби от по-слабия. За мача на четвъртфиналите на Черно море порт Варна срещу Спартак (Плевен) специалистът посочи, че ако играчите на варненския отбор се изплашат да не загубят, двубоят става равностоен и непресказуем. Спартак е много добър отбор, те имат абсолютно всичко и много опит, коментира Варчев.

Според него Спартак не са добре подготвени физически и съвсем нормално Черно море порт Варна ги победи в последния кръг от второто завъртане в шампионата в последната четвърт. Срещата за Купата срещу Спартак ще е трудна и ако можем да победим с по-малко нервни усилия ще имаме по-големи шансове за следващия мач, смята специалистът.

За новото попълнение в отбора - Александър Йевджич, Варчев коментира, че е състезател от доста висока класа, подобно на Милян Пупович. По думите Йевджич е много опитен баскетболист и има добра баскетболна мисъл. Варчев смята, че състезателят може да помогне на отбора, но няма да бъде в най-доброто състояние за турнира за Купата на България.

Според него преди срещите от турнира за Купата най-сериозно се е подсилил тимът на Левски. Те взеха двама състезатели, единият от които - Брандън Хийт е играл в НБА, каза Варчев и допълни, че този баскетболист е с много голяма психика.

"Балкан също се подсили с много висок централен нападател и при всички случаи Черно море порт Варна, Левски и Балкан ще са по-добри на турнира за Купата, отколкото досега в НБЛ", заключи Варчев.