Валентино Роси - 20 години в MotoGP (ВИДЕО)

галерия:

31-ви март е паметен ден в историята на мотоспорта, който феновете на мотоциклетизма свързват най-вече с дебюта на многократния световен шампион Валентино Роси вMotoGP - Гран при на Малайзия през 1996. Именно това състезание открива шампионата тогава и става първото в професионалната кариера на Доктора, който след уникално представяне завършва 6-ти на пистатаShah Alam” в 125 сс клас, а победата грабва съотборникът му Стефано Перуджини.

Това бе една страхотна писта, като изключим змиите, които щурмуваха извънасфалтовата част” - спомня си Роси. “Беше чудесно, финиширах 6-ти в първото си състезание в световния шампионат. А това беше едно наистина добро постижение. Следващата година пък успях да постигна и победа. Пистата беше наистина добра, определено предпочитам “Сепанг”!” - допълва той

4155137

Роден на 16 февруари 1979, Валентино Роси кара мотоциклет от дете, насърчаван от своя баща Грациано, който също е бивш мотоциклетен състезател. След дебюта си в Гран при на Малайзия Доктора завършва на 9-то място в 125 сс клас на шампионата, а година по-късно става най-младият състезател печелил титлата в MotoGP с 11 победи за отбора на Aprilia.

До момента Валентино Роси има в архива си 9 титли от MotoGP, като толкова на брой имат само великите Майк Хайлууд и Карло Убиали. Единствено Джакомо Агустини и Ейнджъл Нето могат да се похвалят с повече.

Всъщност, с общо 53 победи от 171 състезания Роси се превръща в най-успешния състезател на Yamaha за всички времена - с 13 повече от най-големия му конкурент в момента и съотборник Хорхе Лоренцо. Припомняме, че през 2015 Доктора изтърва “на косъм” титлата, но е твърдо решен да я грабне в края на този сезон.