В Стара Загора почетоха труда на двукратния си олимпийски медалист Станчо Колев с турнир по борба

снимка: Личен архив

В Стара Загора почетоха труда и спортните успехи на Станчо Колев с първо издание на детски турнир по свободна борба. Старозагорецът се е състезавал за града си през целия си спортен път и е носител на отличията Спортист на XX в. и Почетен гражданин на Стара Загора.

Носител е на различни републикански титли, в множество възрастови групи през годините. Бил е част от националния отбор. Покрил е изискванията за званието Заслужил майстор на спорта седем пъти, както и за Заслужил треньор на Република България.

Първото издание на шампионата събра над 100 ученици от 1 до 4 клас от целия регион. Той бе официално открит в спортната зала на IX ОУ „Веселин Ханчев“ от ресорния зам.-кмет на града Красимира Чахова.

„Поздравявам ви деца, не само за празника, който имате днес, но и за упоритостта и спортния дух. Бъдете здрави, всеотдайни в тренировките, защото спортистите се изграждат в тренировъчната зала, а на състезания се показва този всекидневен труд. Огромна благодарност изказвам към един истински спортист – Станчо Колев, за всичко, което е направил за борбата в национален план. Нека дълги години се радва на спортните успехи на децата, които са бъдещите шампиони на страната ни“, каза зам.-кметът по време на церемонията.

Официални гости на събитието бяха още българската, европейската и световната шампионка по борба Станка Златева, Тодор Тодоров - технически директор на Българската федерация по борба, Николай Стоянов - президент на СКБ „Берое“, много приятели и колеги на известния старозагорец и други.