В главата на новия шеф на УЕФА се върти идея за Балканска футболна лига

снимка: depor.com

Старата идея - за основаване на Балканска футболна лига с участието на най-добрите клубни отбори, бе подета наново от Александър Чеферин.

Новият президент на Европейската футболна асоциация (УЕФА) Александър Чеферин си поставя като цел да запази жизнеността на местните национални първенства, които съвсем скоро може да паднат жертва на създаващи се трансконтинентални или регионални лиги. Словенецът, който беше избран през миналия месец, започва обиколка из страните на Стария континент с цел разговори за бъдещето.

Опасностите са създаването на една затворена само за големите и богатите клубове Суперлига, както и изграждането на лиги от отбори от съседни държави, които имат повече финанси от останалите. Всичко това би превърнало местните първенства в състезания втора ръка, лишени от зрителски интерес и спонсори. "Аз съм против убиването на националните лиги. Това е въпрос, който не се нуждае от дискусии, коментира Чеферин в интервю за агенция АП точно преди днешната си среща с представители на група футболни лиги. Бившият президент на Словенския футболен съюз заяви, че е отворен за иновации в Европа, като например изграждането на регионални лиги- но в рамките на определени граници и задължително под контрола на УЕФА.

"Има някои нови идеи и те не са непременно лоши, но УЕФА трябва да участва в това. И със сигурност не можем да убием националните лиги, защото направим ли го, футболът ще бъде мъртъв съвсем скоро. Радикалните промени изглеждаха възможни в момента, когато УЕФА беше без президент, който да контролира комисиите и след като е договорен нов милиарден награден фонд в Шампионската лига за следващите три сезона от 2018-а година насам. Няколко от големите и влиятелни клубове използваха периода, в който Мишел Платини беше на поста, но със забрана за участие във футболните процеси и договориха включването на още четири отбора от първите четири лиги в Шампионската лига без квалификации. Чеферин пое офиса на Платини в УЕФА три седмици след този компромисен договор в полза на 4-ите отбори от Испания, Англия, Германия и Италия. Но отивайки на среща с Европейската клубна асоциация (ЕКА), която е под контрола на Байерн Мюнхен реално, той смята идеята за изграждането на Европейска Суперлига за мъртва към момента.

"Ще стане война, ако това се случи. Ние с клубовете сме от една и съща страна на барикадата. Те много добре знаят, че без УЕФА това няма как да се случи и не искат да правят без УЕФА каквото и да било. Знаят, че ще имат проблеми. Но в момента се разработват и изследват процесите в някои региони на континента, където съседни страни могат да влязат в регионални лиги с равен брой отбори. Северна Европа и Балканите са опция, единствено ако се създаде по-силно първенство от местните такива. "Но имайте предвид, че регионалните лиги няма да заменят местните. Те ще бъдат допълнение, ако се случат. Добра идея е за отборите, които не играят в Шампионската лига и в Лига Европа. И може би да започват от Нова година. Няма да убием националните първенства. Представете си например, че за т.нар Балканска лига вземем два клуба от Словения. Ами словенското първенство просто приключва. Избран от малка страна с подкрепата на доста малки държави, Чеферин иска да защити техния интерес и затова се опира на традициите.

"Хората по принцип обичат революциите, защото са нещо романтично. Искат да си говорят за големи промени, които подобряват живота, но трябва да бъдем умни, когато правим нещо, заявява доскорошният адвокат по криминално право. Винаги трябва да се изхожда от позицията, че националните първенства са прекалено важни за бъдещето на нашата любима игра.