В България тече Европейското по снукър за мъже

Главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков връчи купите на победителите в Европейските първенства по снукър до 18 и до 21 г., които се проведоха в София от 2 до 9 февруари. При най-младите до 18 г. шампион стана Джаксън Пейдж (Уелс) след победа над Флориан Нюсле (Австрия) с 5:3. Титлата до 21 г. бе спечелена от Симон Лихтенберг (Германия), който надделя с 6:4 над Тайлър Рийс (Уелс).

В церемонията по награждаването на призьорите участваха също председателят на Европейската билярд и снукър асоциация Максим Касис и президентът на Българската федерация по снукър Олег Велинов. Заедно с Асен Марков те връчиха индивидуалните отличия на останалите призьори от Европейските първенства до 18 и до 27 г.

 Веднага след награждаването вччера бе открито и Европейското първенство по снукър за мъже, което ще продължи до 16 февруари.

„Снукърът е много популярен спорт, който набира скорост и в България благодарение на добрата работа на Българската федерация по снукър. В европейски мащаб Европейската билярд и снукър асоциация работи засилено с младежи и юноши, а доказателство за това са многото и добре подготвени участници в европейските първенства до 18 и до 21 годишна възраст“, каза Асен Марков. Той благодари на председателя на Европейската билярд и снукър асоциация Максим Касис и президента на Българска федерация по снукър Олег Велинов за дейността им за популяризиране на спорта сред младите. През тази седмица БФ снукър обяви старта на съвместен проект с Европейската билярд и снукър асоциация, финансиран от програма Еразъм + - Развитие на умения в и чрез снукър. Проектът има за цел да популяризира на европейско ниво личните, социалните и образователните предимства на спорта и ще представя практически ориентиран подход към физиката и математиката. За целта двете организации ще си сътрудничат с гимназии от България, Португалия и Италия.

Главният секретар на ММС похвали отличната организация на първенствата, заради която в последните години страната ни е приела множество домакинства.

В трите европейски първенства, които се провеждат в София, участват рекордните над 300 играчи от 39 държави. В Европейското първенство по снукър до 18 г. участие взеха 11 българи, от които двама стигнаха до 1/16-финалите – Жан Лашуман и Виктор Илиев. В първенството до 21 г. участваха 10 българи, от които двама стигнаха до 1/32-финалите – Виктор Илиев и Александър Хубанов. В Европейското първенство за мъже участие ще вземат 12 български играчи, между които и Олег Велинов. Той изрази благодарност към ММС, Столична община и спонсорите на Европейските първенства и изтъкна високата класа на участващите български съдии.

Председателят на Европейската билярд и снукър асоциация Максим Касис благодари за осигурените чудесни условия. Той заяви, че с рекордния брой участници Европейските първенства в София ще влязат в историята.