Ураганен вятър отложи дербито на Лисабон

галерия:

снимка: БТА/AP

Бури и огромни вълни връхлетяха крайбрежието на Португалия снощи, като причиниха наводнения и нарушиха транспортния трафик. Очаква се метеорологичната обстановка да се влоши през нощта, предаде Франс прес, като се позова на Гражданска защита.

Атлантическият океан край бреговете на Португалия е изключително бурен в резултат на силно вълнение, с вълни, достигащи 10 метра, мощни ветрове с пориви, надвишаващи 100 километра в час, и проливен дъжд. За цялото крайбрежие е обявено предупреждение от най-високата, "червена" степен.

Два вътрешни самолетни полета до Лисабон бяха анулирани, а други два до португалската столица, международни от Лондон и Мадрид - пренасочени към южния град Фару. Железопътният трафик също бе нарушен, а корабчетата, свързващи Лисабон с южния бряг на река Тежу - спрени.

Футболното дерби между двата гранда от португалската столица - Бенфика и Спортинг, което трябваше да бъде изиграно снощи, бе отложено заради екстремалните метеорологични условия, предаде Ройтерс.

4064319

15 минути преди началото на срещата бе проведена спешна среща и бе взето решението мачът да не се играе. 50-те хиляди зрители по трибуните бяха евакуирани от органите на реда.

Малко след това част от покрива на митичния стадион "Луш" на Бенфика бе разрушен от силния вятър. По терена започнаха да се сипят парчета стъкло. Като по чудо и в резултат на своевременната евакуация не пострадаха хора.

4064320

Навременното решение позволи да бъде избегната трагедия, коментира президентът на португалската Професионална футболна лига Мариу Фигейреду, цитиран от БТА.

От официалния фенклуб на Спортинг обаче изразиха недоволство от начина, по който е била проведена евакуацията. Привържениците на символичния гост получили разрешение да напуснат стадиона цял час след като било обявено, че срещата е отложена. Мачът бе пренасрочен за вторник.

4064323

Стадион "Луш" ще приеме през май финала на Шампионската лига за сезон 2013/2014 г.

Още снимки от разрушенията, които причини ураганния вятър на стадиона на Бенфика, може да видите в галерията.