Уникални медали и пояси за борците на "Дан Колов" и "Никола Петров"

Медалите, както и поясите на турнирите по свободна и класическа борба "Дан Колов" и "Никола Петров", тази година ще са уникални, похвалиха се от родната федерация по борба (БФБ).

Те са изработени в Монетния двор и имат нумизматична стойност. Традицията бе подновена след 4-годишно прекъсване. Досега призовете бяха с апликации, а сега ще са с релефи на именитите борци.

За турнирите пристигат рекорден брой борци за последните години - 320 от 34 държави. Сред тях са над 60 призьори от световни и континентални първенства. Има и 8 медалисти от олимпийски игри. Схватките са от петък до неделя в зала "Универсиада".

Българският отбор ще разчита на медали от Владимир Дубов, Радослав Великов, Кирил Терзиев, Любен Илиев в свободния стил. А в класическия на Христо Маринов, Владислав Методиев, Любомир Димитров.

Надпреварата ще пропуснат трима асове, лекуващи още травми - Елис Гури, Явор Янакиев и Иво Ангелов. Дебют пред българска публика ще направи натурализираният у нас украинец Константин Стас.

При жените фаворити за отличията са световната вицешампионка Тайбе Юсеин, №1 на планетата при девойките Елица Янкова. Само в кат. до 75 кг няма да имаме състезателка. Станка Златева продължава подготовка, но още не е готова за големия тепих.