УЕФА привиква Херо на разпит за уговорени мачове

снимка: БТА/AP

УЕФА се е самосезирала от интервю на Димитър Димитров - Херо в края на миналия сезон, в което тогавашният треньор на Черноморец говори за нагласени мачове в първенството ни, пише "Труд"

Европейската централа поиска подробен доклад и разпит на Херо, за да каже той с факти или да аргументира изреченото в публичното пространство. БФС поема случая и се обърна към бившия офицер от ГДБОП Марио Костурков, който има богат опит от борба с нелегални залагания и футболни съмнителни дейности.

Той участва активно и в разследването на Казанската афера с футболисти на Левски, когато измамник се представи за футболен агент и завлече клуба с немалка сума.

Костурков ще си съдейства с човека, който отговаря за противодействието на корупцията във футбола ни - Димитър Христов. Именно до офицера по почтеността в БФС е пратен сигналът от УЕФА.

Веднага след запитването от Нион хората от футболния съюз са уведомили Херо, че думите му са предизвикали интерес и трябва да бъде разпитан. Димитров ще се яви за разговори с началниците във футболния съюз и с топ полицая в следващите дни. Ако потвърди обвиненията си и ги подкрепи с факти, УЕФА може да се заинтересува още по-детайлно.

Но опитът в нищене на съмнения около нагласени мачове у нас показва, че едва ли ще се стигне до следващ етап от разследване. Само за миналата година УЕФА препрати двайсетина сигнала за съмнителни активности в залаганията около мачове у нас. Всички те отидоха към полицията и прокуратурата, но нито един не бе потвърден.

Херо на няколко пъти хвърляше "стрели" в края на сезона, в който неговият Черноморец отпадна от А група. Треньорът атакува съперници във втората половина на елитната ни лига, обвинявайки ги в задкулисни игри. Разбира се, димът у нас във футбола често остава, без да видим огън.

След края на сезона Димитров напусна Бургас и е на нова работа - спортно-технически директор на Ботев (Пловдив).