Учени искат да правят София ски столица на Европа

снимка: Agence Zoom

София, чрез планината "Витоша" да стане ски столицата на Европа. Това поискаха на специална пресконференция днес членовете на Инициативния комитет за дългосрочно развитие на "Витоша". Участие в срещата с медиите взеха д-р Николай Божинов, председател на фондация "Български спорт", проф. Боян Биолчев, проф. Христо Пимпирев и спортния журналист от БНТ Сашо Йовков.

"Идеята на този инициативен комитет е след като София е европейска столица на спорта през 2018-а година скоро да стане и Европейска столица на ските, но не за една година, а завинаги, заяви д-р Божинов. - София е единствената столица в Европа, която притежава такова богатство, каквото е планината "Витоша". Грехота е повече от 27 г тази планина да тъне в разруха. Не знам какво щеше да стане, ако Виена имаше такава планина". Според учените безхаберието на всички власти, които се страхуват от шепа самозвани еколози, които искат да блокират всичко на "Витоша" е причината планината да е в това окаяно състояние.

"Ние сме твърди и ще искаме в най-скоро време среща с премиера Бойко Борисов, кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на младежта и спорта Красен Кралев, за да се разреши веднъж за винаги този казус с любимата планина на софиянци, заяви д-р Божинов.

От инициативния комитет ще искат новия план за управление на "Витоша" да приеме цялостна програма, и мерки, а не спънки за развитие на цялостната инфраструктура в планината и за достъп и спорт не само през зимата, а през цялата година. Според Божинов само така планината ще може да се превърна в едно от най-любимите места за всички столичани, които така или иначе живеят до нея.

"Тежко е да се говори на темата "Витоша", защото думи в тази насока имат трудна чуваемост, заяви пред медиите проф. Биолчев. - Тук съм израсъл, тренирал съм и съм виждал преди години много млади хора, които да се качват в планината на туризъм и спорт. Сега когато се кача горе имам чувството, че съм бежанец и не ме пускат да вляза в собствената си държава. Това не е добре и морално, а и за националното ни самочувствие говори много зле за нас. Еконормите се опират на тези които важат за цяла Европа. Има великолепна система по която и на "Витоша" могат да съжителстват екологическата съобразност с реалното присъствие на човека. Развитието на планината на софиянци ще даде и сериозен тласък на туризма, икономиката и здравето на хората и най-вече децата ни, които в момента са сред най-пълните в Европа, заяви проф. Биолчев.

Известният наш професор и ръководител на експедициите до Антарктида Христо Пимпирев, бе категоричен, че когато говори за "Витоша" го боли сърцето. "Жал ми е като гледам как тази планина страда и вече става направо грозна, каза проф. Пимпирев. - Спомням си как преди години имаше опашки пред рейсовете само и само да се качат хората на "Витоша" за туризъм или да карат ски. Сега ми е къса сърцето, като гледам как само една писта работи и планината седи безлюдна. Това е престъпление към нашите наследници. От случващото се на "Витоша" страда и високото спортно майсторство, защото имаме таланти в ските, но те няма къде да тренират. Ако има нормална спортна инфраструктура в планината децата на столицата ни която минава вече 1,5 млн ще ходят там да спортуват самички и без страх, и от тях със сигурност ще излезе новия Попангелов. Сега родителите трябва да се чудят как и кога да намерят време, за да ги карат в други курорти".

Д-р Божинов разкри, че в инициативния комитет за "Витоша" влизат много известни лица и радетели от всички сфери. "Ние трябва да сме изключително твърди, за да създадем условия "Витоша" да се развие като планина с нормална инфраструктура, защото ако това не стане сега, то никога няма да се случи. В момента "Витоша" е една занемарена планина, в която няма и една тоалетна, каза още Божинов. - Развитието на планината ще има и страшен икономически ефект за София.

Отварянето на "Витоша" за спорт и туризъм е нещо с което ще помогнем да нашите бъдещи поколения. Стига толкова се е пречило. Софиянци трябва да се събудят. Не може цялото общество да бъде омагьосвано от шепа самозвани еколози. Стига толкова!", категорични бяха известните учени.

"Стандарт"