Трима етиопци се обединиха и угасиха Фара на 5000 м

снимка: twitter.com

Муктар Едрис от Етиопия е новият световен шампион на 5000 метра, след като прекрати тоталната доминация на британската легенда Мо Фара. Едрис спря хронометъра на финала на дисциплината на 13:32.79 минути, а на по-малко от секунда зад него завърши Фара и грабна среброто. С бронзът се задоволи Пол Челимо от САЩ, който остана на по-малко от стотна зад британеца.

Това е първо злато от планетарен шампионат в кариерата на етиопеца. Мо Фара пък печелеше титлата в дисциплината през последните три издания на световното първенство, но сега остана със сребърно отличие пред родна публика.

Интересното в състезанието, освен че бе много оспорвано, бе също, че Едрис се обедини със сънародниците си Кейелча и Барега, за да затворят Фара в неудобна позиция преди последните 400 метра. Тогава победителят се отскубна, а другите етиопци си свършиха работата и затрудниха максимално движението на 34-годишния британец. Само големият му опит му помогна да се измъкне от тази ситуация и той все пак завършва с медал последното си състезание в тази дисциплина.