Абсурден фактор остави сръбска звезда без медал в дългия скок (ВИДЕО)

снимка: twitter.com

Изключително странен случай беляза финала на скока на дължина при жените на световното първенство в Лондон. Най-голямата европейска звезда в дисциплината Ивана Шпанович от Сърбия остана извън почетната стълбичка, макар да скочи реално не просто за медал, а може би дори за златото.

27-годишната действаща европейска шампионка направи брилянтен опит над 7 метра, но съдиите отчетоха постижението й с резултат 6,96 метра. Причината е откачането на листа с името и номера на състезателката от гърба й. Така при приземяването на пясъка този лист е оставил последния отпечатък от скока. Тъй като той е много по-назад, откъдето тя е приземила краката си, то резултатът на Шпанович се отчита именно там. Този куриозен случай остави бронзовата олимпийска медалистка на неприятната четвърта позиция и без медал.

Още по-странното е, че през ноември тази година ще бъде отменено правилото състезателите задължително да поставят листове с имената на гърбовете си. Този ход на ИААФ обаче идва твърде късно за Шпанович, която можеше да триумфира за пръв път със злато на планетарен шампионат.

Златото грабна Бритни Рийс от САЩ с постижение 7,02, среброто отиде при Дария Клишина (7,00), която се състезава под неутрален флаг, а с бронза се окичи американката Тиана Бартолета.