Три българки постигнаха победи на "Странджа"

снимка: Guliver/Getty Images

Българските боксьорки спечелиха и трите си мача от четвъртфиналите на международния турнир "Странджа", които се проведоха този следобед в столичната зала "Универсиада".

Серията започна от най-опитната Стойка Петрова, която победи по точки Киър Смит от Ирландия с 3:0 съдийски гласа в кат. до 51 кг. Българката показа далеч по-големия си опит и класа на ринга и не срещна особени затруднения с ирландката. Въпреки това, Стойка не бе доволна от представянето си.

"Не ми се получи, не съм доволна. Може би заради това, че и двете играехме с обратен гард, не ми влизаше десния прав. Победих главно заради по-големия ми опит", коментира Петрова.

На полуфиналите тя ще боксира срещу американката Вирджиния Фукс, която се справи категорично с Алисия Холкен от Холандия.

"Не съм играла досега с нея, но съм гледала някои от мачовете й. И тя е с обратен гард и ще видим как ще се получи на ринга", каза Стойка по отношение на следващата си съперничка.

Още не разпуснала след мача си, Петрова веднага се върна до ринга, за да подкрепя съотборничката си Светлана Каменова. В кат. до 60 кг тя победи категорично Валериан Списър от Доминиканската република в един тактически мач, в който и двете дебнеха момента, за да нанесат ударите си. Тези на Светла бяха по-точни и тя получи единодушното решение на съдите - 3:0 (40:35, 40:35, 39:36).

Най-равностоен и завързан бе мачът на Деница Елисеева в същата категория до 60 кг. Съперничката й от Бразилия Тайна Кардосо се оказа доста корава и двете направиха зрелищен мач с много разменени удари. В крайна сметка победата бе за българката след 2:1 съдийски гласа.

В тази категория България със сигурност ще има финалистка, тъй като жребият отреди Каменова и Елисеева да се срещнат на полуфинал.

Зрителите видяха и първата голяма изненада на турнира - отпадането на световната шампионка от Джеду'2014 в кат. до 69 кг Атейна Билон от Панама, която бе победена по точки с единодушното решение на съдиите от шведката Анна Лаурел в четвъртфинален мач в по-горната категория до 75 кг.

За полуфиналите се класира друга звезда на световния женски бокс - олимпийската вицешампионка от Лондон 2012 Рен Цанцан от Китай, която спечели при 51-килограмовите срещу Лхадири Васила от Франция.

Във вечерната сесия за своите четвъртфинални мачове ще излязат и останалите три българки представителки - Станимира Петрова (54), Габриела Димитрова (54) и Виктория Иванова (64).