Треньорът на шампионите: Европейската титла е най-големият ми успех

снимка: fiba.com

Снощи Игор Кокошков изведе Словения до първа титла в историята на ЕвроБаскет, надигравайки родната си Сърбия на финала в Истанбул. Определено той е един от най-добрите европейски специалисти и е първият треньор, роден извън САЩ, който печели титлата в НБА - като помощник в Детройт Пистънс през 2004 година. Сега Кокошков е асистент в щаба на Юта Джаз и поради тази причина няма да може да води Словения в световните квалификации. Той се натъжи от този факт и призна, че тръпката да водиш сам собствен тим е далеч по-голяма. Кокошков призна, че трофеят на Стария континент е най-големият успех в кариерата му.

"Мисля, че европейската титла е най-големият ми успех. Различно е, когато си част от щаба и когато водиш свой собствен отбор. Това е една от причините да приема работата. Възможността да водя своя отбор, да правя своите грешки и да израствам като треньор. През 2007 ми предложиха работа в Грузия, не знаех дали да приема. Тогава бях и помощник на Сърбия, но Джо Дюмарс, треньор на Детройт по това време, ми каза, че ако искам да раста нагоре, трябва да имам свой отбор. По това време не бях и женен, така че използвах свободното си време да работя в национални отбори и това се оказа мъдро решение. Определено отговорността към националния отбор, да водиш своя програма, ти дава развитие. От тази гледна точка това е най-голямото ми постижение като треньор", сподели радостният Кокошков пред "Eurohoops", цитиран от bgbasket.com.

Специалистът призна, че няма представа дали някой ден ще води отбор от най-доброто първенство в света. Той защити европейските играчи и каза, че те не отстъпват по нищо на американските си колеги, а напротив, дори са още по-дисциплинирани и разбират повече отборната игра.

"Трудно е да кажа сега дали някой ден ще стана старши треньор в НБА. Това е нещо, което се влияе от много фактори. Пазарът е различен в НБА. В момента съм на добро място, така че дори и да не съм старши треньор, не е проблем. Що се отнася до таланта на играчите, със сигурност европейските могат да се сравняват с американските. Европейците знаят как да играят, знаят отборните принципи, затова в САЩ се учат много от нас. Процесът е двустранен - ние учим от тях, но и те от нас", сподели треньорът на Словения.

Кокошков обаче с тъга заяви, че няма да успее да води Словения в битките преди световното първенство в Китай през 2019 заради задълженията си към Юта. За него най-големи са грижите дали капитанът на тима Горан Драгич ще бъде пуснат от отбора си Маями Хийт да участва в квалификациите. Както знаете, от НБА забраниха на баскетболистите да участват за националните си отбори в периода, в който се падат пресявките.

"Невъзможно е да остана треньор за световните квалификации. Новият календар на ФИБА засяга и играчите, и треньорите. За съжаление нещата са такива. За мен това дори не бе работа, бе удоволствие, чест. Но е невъзможно да остана за квалификациите през ноември. Дано Евролигата и ФИБА се споразумеят и поне играчите оттам да бъдат пуснати да играят. Това е по-голям проблем за Словения от това кой ще е треньор. Аз лично не смятам, че и Горан Драгич ще промени решението си и ще играе отново. Отношенията помежду ни са повече от чисто професионални, ние сме приятели, семействата ни са. Но причината той да играе не е Игор, и причината аз да съм тук, не е Горан", заяви Кокошков.

Той разкри, че голямото бижу на словенския отбор и звезда на Реал (Мадрид) Лука Дончич сам е извървял пътя към успеха, макар да е само на 18. 

"Лука Дончич е наистина специален. Талантът и потенциалът му са невероятни. Върху него пада и огромно напрежение, но той го понася отлично, наслаждава се. Трябва да работи върху доста детайли, има накъде още да расте. Но е повече от зрял за възрастта си. Не съм му дал нищо, което не си е заслужил. Той сам си спечели уважението на всички, съотборниците му го обичат много", сподели Игор Кокошков.