Треньорът на наш олимпиец: Нямаме дори анцузи и гащеризони

снимка: БТА/AP

Слабото представяне на българските спортисти в Сочи едва ли изненадва някого, а причините за това не са една и две. Достатъчно е да бъдат споменати липсата на достатъчно инвестиции и финансиране, посредствената екипировка и невъзможността за провеждане на подготовка, равностойна на най-добрите в "белите" спортове.

За това намекна и Георги Вергов - личният треньор на Станислав Беньов, който се нареди предпоследен в надпреварата с шейни на Олимпийските игри в Сочи.

Вергов разкри скандални подробности за екипировката на своя състезател, включително наличието на шейна от най-ниско качество от Латвия. Подобни оплаквания и самият Станислав Беньов заяви наскоро в специално интервю за Sporta.bg.

"Доказахме, че имаме резерви. Има резерви, но няма как да се получи развитие, при условия че ползваме стара шейна от най-ниско качество, осигурена ни от Международната федерация. Тя е латвийска, а най-добрите карат с австрийски и германски. Екипировката ни също е трагична. Нямаме гащеризон, нямаме дори анцузи на отбора. Целият ни бюджет за годината е 50 000 лв. Е, как да стане. За кое по-напред? А шейните са спортът с класирани участници на трета поредна Олимпиада. Вече доказахме, че работата ни не отива напразно. Апелирам за повече внимание и средства от министерството, за да може да надграждаме", заяви Вергов пред "Меридиан Мач".

Въпреки, че Станислав Беньов завърши предпоследен в надпреварата, неговият треньор го похвали за представянето му.

"Състезателят ми показа прогрес тук, в Сочи. Всеки манш бе по-бърз от предишния. Нужни са му повече тренировки, защото дребните детайли топят стотни и хилядни в нашия спорт. Видяхте какво се случи при засилката в първи и втори манш - тези грешки вече ги нямаше в третия и четвъртия манш", обясни той.

Самият Станислав Беньов също сподели задоволство от представянето си в Сочи.

"За четири спускания по олимпийския улей подобрих резултатите си с близо една секунда. Това е огромна разлика в нашия спорт. Доволен съм от това, но не и от класирането си. Аз мога много повече. Всеки манш ми бе по-добър от предишния. Сравняваме с треньора постиженията ми от тестовете през октомнври тук в Сочи и прогресът е още по-голям. Това ме обнадеждава. С по-качествена шейна и екипировка нещата могат още да се подобрят. Това, което ми липсва, е практиката. У нас нямам улей и това ми пречи да имам повече тренировки", обясни родният спортист.

Повече новини за българите в Сочи можете да видите в специализирания модул на Sporta.bg.