Трансферът на Касияс в Порто се отлага заради пари

снимка: БТА/AP

Напрежението между Икер Касияс и Реал Мадрид е на път да ескалира отново, след като трансферът на вратаря в Порто е на път да се провали поради разногласия в компенсацията на играча от „кралския клуб“.

Идеята на Касияс бе да прекрати договора си с Реал Мадрид, от който му остават още две години, за да премине в Порто като свободен агент. За целта „белия балет“ трябваше да плати разликата между заплатата, която Сан Икер получаваше на „Сантяго Бернабеу“ и предлаганата му от португалския шампион.

При прекратяване на договора обаче играчът може да поиска компенсация в размер на пълната му заплата за оставащите две години и точно това е желанието на вратаря. Числата са следните:

Касияс получава 7 милиона евро чиста годишна заплата в испанската столица. Порто му предлага същата сума, но за целия период на двугодишния договор, който вратарят се очакваше да подпише и който се считаше за сигурен допреди няколко часа (в контракта бе предвидена опция за удължаване с още една година след изтичане на срока).

Реал Мадрид изглеждаше съгласен да доплати разликата в двете заплати, тоест да компенсира Касияс с 5.5 до 6 милиона (разликата в сумите на пръв поглед идва от различната данъчна система в Испания и Португалия – тази в Португалия е двойно по-щедра към милионерите).

Касияс обаче вече настоява да му бъдат изплатени пълните две годишни заплати от остатъка му от договора с Реал Мадрид. Неговите агенти са настоявали за това, защото техните комисионни също биха били по-високи, а по трансфера работят трима души – агентът на Касияс Карло Кутропиа, медиатор на сделката Сантос Маркес и трети човек, който е съветник.

Флорентино Перес няма да пропусне възможността да „очерни“ Касияс в очите на феновете, като го изкара алчен и желаещ още пари. Когато Раул Гонсалес се раздели с Реал Мадрид обаче, той бе компенсиран напълно при прекратяването на договора му с „белия балет“.

В Испания предвиждат противоречиви изходни ситуации за Касияс – според някои издания той все пак ще напусне Порто, но други информират, че този трансфер вече няма как да се случи.