Топ 5: Най-големите победи на Владимир Кличко

снимка: Guliver/Getty Images

Българският шампион в тежка категория Кубрат Пулев се закани, че ще „измъчи Владимир Кличко така, както никой не го е правил в последните години“. Софиянецът вече е претендент номер 1 на Международната боксова федерация (IBF), а след мача си с Шърман Уилямс този месец ще може отново да насочи поглед към украинския шампион.

Владимир Кличко е абсолютен хегемон в тежка категория, като 37-годишният исполин притежава световните титли във версии WBA, IBF, WBO и IBO, както и тази на списания "Ринг". Единствено титлата на Световния боксов съвет (WBC) все още не е в негово притежание, а причината за това е съвсем проста – поясът стои върху кръста на неговия по-голям брат Витали.

Кличко не познава вкуса на загубата от 2004 година насам, когато шокиращо бе нокаутиран от американеца Леймън Брюстър. Тогава украинецът твърдеше, че е бил „дрогиран“ от недоброжелатели, което и е били причина за видимо странните му движения на ринга.

Оттогава-насам обаче последваха 19 поредни победи, като общо успехите на Владимир между въжетата наброяват 61. В 51 от тях украинецът е спечелил с нокаут, а пораженията му са само три – срещу Брюстър (2004), Сандърс (2003) и Рос Пюрити (1998).

Украинецът е често критикуван за избора си на опоненти, като хейтърите на Кличко и до днес твърдят, че той много пъти е избирал по-лесен за него път, отклонявайки доста по-сериозни варианти. Това обаче е въпрос на различна дискусия. Нека този път отдадем заслуженото на Владимир и си припомним пет от най-големите му победи на ринга.

5. Руслан Чагаев (2009)

На 20 юни 2009 година Владимир Кличко осъществява поредна защита на титлите си, изправяйки се срещу бившия световен шампион Руслан Чагаев, тогава все още притежаващ пояса във версия WBA. Макар и до известна степен загубил най-добрата си форма, за което "спомага" и възстановяването от хепатит, до този момент Чагаев все още няма допусната загуба в кариерата си.

Мачът обаче преминава под диктовката на украинеца, който доминира над коравия си съперник и не допуска изненада на "Фелтинс Арена". Мачът е спрян след деветия рунд, когато реферът преценява, че узбекът не може да продължи.

4. Султан Ибрагимов (2008)

Последният мач в кариерата на дагестанеца. Срещу Кличко Ибрагимов губи световната си титла във версия WBO, а след двубоя се оттегля от бокса.

Няколко месеца по-рано Ибрагимов постига победа над легендарния Ивендър Холифийлд, но срещу Кличко е безпомощен и губи срещата по точки.

3. Александър Поветкин(2013)

Последният мач на Владимир Кличко до момента, вероятно познат на повечето от вас. Украинецът печели убедително по точки, след като на няколко пъти праща Поветкин в нокдаун. Никога до този момент руснакът не бе падал на пода, а срещу световния шампион го прави няколко пъти, макар и в някои случаи при дискусионни обстоятелства.

Кличко си навлича много критики заради начина си на игра, който включва твърде чести клинчове и задържане на опонента му.

Факт е обаче, че Александър Поветкин е златен олимпийски медалист, като и в момента е най-голямата надежда на Русия в тежка категория.

2. Дейвид Хей (2011)

Подобно на Султан Ибрагимов, Руслан Чагаев и Александър Поветкин, още един непобеден боксьор се разделя със своята безценна "нула" в биографията си.

Срещу Дейвид Хей Владимир Кличко печели световната титла във версия WBA, с което и осъществява голямата мечта на украинското семейство - той и брат му да държат всички титли в тежка категория.

Мнозина специалисти смятат и до днес, че въпреки противоречивия си характер, Дейвид Хей е сред най-класните и талантливи бойци, които Кличко е побеждавал на ринга. Британецът разполага с почти всичко нужно - скорост, сила и интелект, но изостава значително по отношение на физиката. И този мач преминава под диктовката на Кличко, а след него Дейвид Хей се оправдава със счупен пръст на крака.

1. Крис Бърд (2000)

Големият ден на Владимир. Преди 13 години украинецът става за първи път световен шампион в тежка категория, побеждавайки по точки американеца Крис Бърд.

По това време Бърд е сериозно име в тежка категория, като преди двубоя си с Владимир той постига успех над неговия по-голям брат Витали.

Владимир обаче отмъщава и праща два пъти на пода действащия шампион, преди да спечели с единодушно съдийско решение. През 2006 година двамата се срещат отново, като този път Кличко е по-бърз и печели с технически нокаут в 7-ия рунд. Този мач му носи и титлите на Международната боксова федерация (IBF) и Международната боксова организация (IBO).