Томов даде обяснение на феновете за акциите

снимка: Булфото

Председателят на надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов се срещна с привърженици на „червените“. На срещата той обсъди въпросите, свързани с акциите на клуба.

Томов призна, че Петър Манджуков е помогнал много. За да се справи ЦСКА с финансовите проблеми и да вземе лиценз.

"Петър Манджуков помогна много на клуба. Имахме 2 милиона лева разход по лиценза. Натоварването бе толкова голямо по две причини. Първо, Все още имаме да вземаме над един милиона евро от Мерсин, Лех и Астън Вила. Но това с Мерсин е скандално, защото и от УЕФА се ослушват и не предприемат нищо. Независимо, че сроковете са минали.

Второ, гърнетата ни откраднаха близо 400 хиляди евро. Отидоха на сметката на ЦСКА Финанс и два часа по-късно изчезнаха. Сега пет години ще се съдим за много по-големи суми“, разясни Томов.

Босът на „червените“ коментира и отношенията между клуба и „ЦСКА завинаги“. Той е категоричен, че от сдружението трябва да предоставят фактури за разходите, които са направили в полза на „армейците“.

"До началото на новия сезон Сектор "Г" трябва да стане готов. независимо от проекта за новия стадион. Това отпадна от договора с "ЦСКА Завинаги". Останалите три тренировъчни терена трябва да им платим с акции, по 3 лева. Но те трябва да ни предоставят фактури за това, което са похарчили. След като проверим всичко, ще бъдат извадени финансовите опции.

Но има нещо, което са направили без наше съгласие - дарителската СМС кампания. Освен това могат да се намерят фланелки "ЦСКА Завинаги" - Мартин Петров. Обясниха ни, че те нямат отношение. Незаконно е. Отношенията ни не са лоши. Те направиха определени неща, които ние ще оценим. Искаме да позволим на всички да помагат на клуба. Затова вашето движение, което направихте онлайн, е нещо голямо", разясни Томов.

Той даде да се разбере, че „Лира Инвестмънт“ остава инвеститор номер 1 в ЦСКА, а веднага след това се нареждат Петър Манджуков и компанията „Трейс“. Той призна, че доста малък брой футболисти са станали акционери в клуба.

"Най-голям акционер остава Лира. На второ място е Петър Манджуков, който контролира около 8-10 процента, след това е "Трейс" с 3,5-4, Калистратов има около 2-3%. Нямаме голям процент от големи футболисти. По-сериозното име е на Емил Данчев. Иначе от отбора, знаете, с акции се сдобиха Мартин Петров, Валентин Илиев. Имаме и акционери с 5, 10 хиляди акции.

ИПО-то беше пуснато за масовите хора. Искаме да се съберем като акционери в зала "Арена Амреец", да я напълни. И в нея да изгледаме 2-3 филма за ЦСКА. Това искаме. За съжаление не се получи това, което стана. Но ние не сме се отказали. Вече споменахме - ще има второ публично предлагане.

Дано успеем да влезем в групите на Лига Европа, защото това ще бъде допълнителен стимул за клуба. Цената му се покачва, цената на футболистите се покачва“, заяви председателят на надзорния съвет на ЦСКА.

Томов обясни, че при втората емисия акциите ще се предлагат от две банки, които имат офици в цяла България. Всички, които се включиха в първата кампания, започват да си получават парите от понеделник.

"Сега ще заложим на две големи банки, които имат офиси из цялата страна. Те ще бъдат инструктирани и в договор ще трябва да извършват нужните процедури. От понеделник започва връщането.

Сега ми казвате, че някои вече са си получили обратно парите, които са превели по банков път. Но от следващата седмица започва тази процедура. Ще си получите сумите от там, където сте ги внесли. И след това от вас, феновете, зависи какво ще ги правите.

Вариантите са следните - дарявате средствата си при господин Александър Тодоров и получавате съответния документ за това; запазвате парите си и при следващото ИПО отново си закупувате пакет с акции", заключи той.