Томас Бах обяви промените в МОК

снимка: БТА/AP

Международният олимпийски комитет (МОК) и неговият президент Томас Бах назоваха имената на новите председатели на отделни комисии.

Промени бяха предприети в комисиите по маркетинг, финанси и други. Най-значимата промяна Бах предприе в Маркетинговата комисия, където норвежецът Герхард Хайберг беше освободен от председателския пост. Неговата позиция пое японецът Цунекадзу Такеда, който оглавява и олимпийския комитет на своята страна, информира БТА.

Освен това, кандидатурата на Такеда се оказа успешна и заради неговия президентски пост в организационния комитет за летните олимпийски игри през 2020 година. Те ще бъдат проведени в Токио.

Изненадата дойде от назначението за председател на Финансовата комисия. Мястото в нея зае сингапурецът Нг Сер Мян, който беше съперник на Бах във вота за лидерскта позиция в МОК. Бах, който беше назначен за президент на МОК в края на миналата година, предприе първите промени в комисиите.

Съобщение на организацията гласи, че повече от 22 позиции вече са държани от жени, а освен това има повече представители от Африка и Океания.