София срещу Марсилия за европейска столица на спорта

снимка: SPORTA.BG

София ще направи нов опит да стане Европейска столица. Градът не успя да пребори Пловдив в културната надпревара, но ще се опита да стане номер едно в областта на спорта. София ще се състезава с Марсилия за столица на спорта през 2017 г.

По този повод се създавае организация за увеличаване на мрежата от велоалеи и ще се работи за развиване на Природен парк "Витоша" като място за спорт.

"Ще се стремим да покажем най-доброто от себе си, да работим, така че да заслужим тази титла”, коментира зам.- председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев, съобщава bTV.

Журито ще се запознае със София в началото на октомври. А един от основните критерии, по които ще бъде оценявана столицата, е възможността да предоставят условия за масов, безплатен спорт.

Съдиите ще разгледат по-известните спортни обекти в столицата като националния стадион "Васил Левски", базата на НСА, зала "Арена Армеец", тенис комплекса "Малееви" и училищния комплекс "Българско школо". Предстои реализирането и на още проекти за развитие на масовия спорт.

Кандидатурата залага на обявената преди години концепция за развитие на велоалеите в София от над 100 км. В брошурата на кометата по кандидатурата пише, че до "2017 г. София ще бъде изцяло обхваната от велосипедни алеи".

На 12 октомври ще се състои 31-вото издание на Софийски маратон, което е и едно от най-важните събития от Кандидатурата. Присъждането на титалата "Европейска столица на спорта през 2017 г." се очаква в началото на месец декември 2014 г.